Coworking
Den här är en guide för dig som vill hitta ett coworking space i Sverige. Det finns otroligt många att välja bland, de är svåra att jämföra och de jämförelsesiter och plattformar som finns anser jag har förbättringspotential. Därför har jag skrivit den här artikeln och dess underartiklar som dels samlar ALLA coworking spaces inom ett avgränsat geografiskt område på ett och samma ställe samt listar deras publika priser, bolagsuppgifter och kontaktuppgifter, bland annat. Dels går jag även igenom begreppet coworking, vad en rimlig “miniminivå” av coworking är, enligt mig, samt vilka bekvämligheter de erbjuder, hur du kan hitta dem, vilka andra jämförelsesiter och plattformar som finns samt slutligen mina källor, metod och varför jag gör det här. Jag gör det här för att förenkla för alla oss som själva driver eget företag och vill ha någonstans att sitta. Jag brinner helt enkelt för att göra livet lite enklare för alla oss frilansare och småföretagare, startups och entreprenörer.
Innehållsförteckning:
- Vad är coworking?
- Miniminivån av coworking
- Länk till listorna med alla coworking spaces
- Bekvämligheter och andra jämförbara faktorer
- Hur kan du hitta vilka olika coworking spaces som finns?
- Övrig kommentar
- Källor och metod
- Varför gör jag det här?
Vad är coworking?
Wikipedia översätter det engelska ordet “coworking”, “cowork” eller “co office” som “kontorskollektiv” på Svenska och det är väl ungefär vad det är. Det är dock inte så många som använder sig av begreppet kontorskollektiv, men de närbesläktade orden “kontorshotell” eller “företagshotell” beskriver ungefär samma begrepp och är lite mer populära. På engelska kallas de även för “shared workspace” eller “shared office space”.
Wikipedia hävdar vidare att Brad Neuberg startade det första coworking spacet (eller placet) i San Francisco 2005, så det är i så fall en ganska ny företeelse (sv.wikipedia.org). Enligt Google trends verkar sökningarna på “coworking” ha ökat ganska drastiskt sedan 2004 fram till idag (trends.google.com) med undantag för en bruten trend under pandemin (som med typ allting annat). I Sverige har har sökningarna på “coworking” också ökat över den här tiden från obefintligt 2004 till relativt populärt 2022, vilket illustrerar det här fenomenets ökande popularitet.
Grundidéen med ett coworking space är att småföretagare kan gå samman och dela på ett större kontor och på så sätt uppnå vissa skalfördelar såsom delade kostnader, men eventuellt också andra fördelar såsom socialt utbyte. Traditionellt hyrs ju en kontorslokal av ett och samma företag där alla som vistas där är anställda av en och samma arbetsgivare. I fallet med coworking space är alla sina egna små bolag istället, så kallade egenföretagare.
Det här upplägget är populärt bland frilansare och så kallade egenkonsulter eller oberoende konsulter, men också digitala nomader, nyetablerade företagare, startups, entreprenörer, micro workers och andra typer av mångsysslare. Företag som endast har några få anställda eller ett enskilt team/avdelning från ett större företag brukar också sitta på coworking spaces. Jag har också stött på större företag som använder coworking spaces som ett pilotkontor eller temporärt kontor fram till dess att de kanske etablerar ett helt eget i den staden eller stadsdelen. Många som är på resande fot nyttjar även coworking spaces i andra städer. Kort sagt är att hyra in sig på ett coworking space ett smidigt och flexibelt sätt att ha en fysisk plats att sitta och utföra sitt kontorsjobb på för egenföretagare, små företag eller enskilda team/avdelningar från större företag. De undviker på så sätt att låsa in sig i längre och dyrare hyreskontrakt och -avtal.
Miniminivån av coworking
Det finns många olika setups med coworking, men baseline vad jag tycker att ett coworking space bör tillgodose är inte så mycket.
Det här är det som ingår i det jämförelsepris per månad som jag har använt mig av i listan (se länk längre ned). Det är även den så kallade miniminivån för vad ett coworking space minst bör tillgodose för varje plats, enligt mig:
- En fysisk plats inomhus (ej bestämd) med några kvadratmeter åt varje person i ett öppet kontorslandskap
- Någorlunda ergonomisk stol och bord
- Eluttag
- Internetuppkoppling/wifi
- Access till toalett
- Att du kan komma och gå när du vill (på kontorstider) alla veckodagar i månaden (det vill säga, på heltid)
Det verkar inte vara så mycket begärt, eller hur? Jag har dock suttit runt omkring Stockholm på lite olika platser och exempelvis ett hyfsat nära eluttag och ergonomisk stol är inte alltid självklarheter. Förutom renodlade coworking spaces (som har uthyrning av kontorsplatser som huvudverksamhet) börjar caféer, hotell, restauranger och till och med padelcenter med flera även att erbjuda coworking spaces via exempelvis timpass, dagspass eller månadspass.
Samtidigt som vi ser den här utvecklingen har jag också sett att vissa caféer, hotell och restauranger har infört “datorförbud”, vilket för mig personligen känns helt barockt. Det skulle kunna vara ett slags motreaktion till coworkingens ökande popularitet - att de vill distansera sig från det. De tycker eventuellt inte att arbetande människor passar in i den atmosfär som de eftersträvar. De får såklart sätta upp vilka riktlinjer de vill för sin egna verksamhet och kring vilka kunder de önskar, men det är intressant att observera den här utvecklingen.
Med det här sagt kan vi konstatera att coworking verkar vara här för att stanna. Det här konceptet passar dessutom väl in bland det jag brukar skapa content inom, vilket är artiklar, guider, podcasts, videor med mera för småföretagare, frilansare och entreprenörer. Så som bland andra Frilansarguiden, Anställd vs frilanskonsult - en jämförelse i siffror, Företagskonto, Bokföringsprogram, och Konsultmäklarlistan samt min podcast Techskaparna. Därför ger jag mig nu på att reda ut det här begreppet, guida er i den här djungeln och samla alla coworking spaces på ett och samma ställe en gång för alla.
Jag heter Anna Leijon är frilansare och egenföretagare samt skapar content inom frilans, företagande och tech.
Länk till listorna med alla coworking spaces
Alla coworking spaces i Stockholms innerstad
Artikeln "Alla coworking spaces i Stockholms innerstad", som är länkad ovan, samlar alltså alla coworking spaces (eller kontorshotell) som skyltar öppet med att de erbjuder min miniminivå av coworking, så som jag har definierat den ovan, och går att sortera på stadsdel bland annat. Övriga faktorer som ingår i jämförelsen är coworking spacets namn och länk till hemsida, bolagsnamn, länk till allabolag.se, omsättning i MSEK, antal anställda, grundat år, eventuellt dagspris och månadspris samt övrig information och mailadress.
Bekvämligheter och andra jämförbara faktorer
Efter att ha definierat min miniminivå för att få kallas för “coworking space” kan vi nu gå in på alla sätt på vilka coworking spacen försöker särskilja sig från varandra och sticka ut. När jag själv söker efter coworking space, vilket även reflekteras i sättet på vilket jag har valt att strukturera mina artiklar på, så är det faktorerna nedan i minskande prioritetsordning som jag tar i beaktning.
Vad som också är önskvärt (men alltså inte ingår i miniminivån och inte är några måsten) för mig är exempelvis följande: att det
- Är nära till där jag bor/är - det vill säga, var det ligger någonstans
- Att det uppfyller min miniminivå (se ovan stycke)
- Går att testa på gratis en dag
- Går att hyra per dag eller timme, månad och via något flexibelt upplägg (exempelvis ingen uppsägningstid eller uppstartskostnad)
- Går att ta med sig gäst(er) på ett smidigt sätt
- Är relativt tyst och inte är för mycket folk i rörelse
- Har toalett i närheten och gärna inklusive dusch
- Har mötesrum för en person som man kan ta samtal i (gärna relativt ljudisolerat och med bekväm stol, bord och eluttag)
- Har bokningsbara mötesrum för flera personer
- Ingår vatten, kaffe, te och eventuellt frukt
- Har konkurrenskraftigt pris
Var det ligger är alltså den mest avgörande faktorn. Hur härligt ett coworking space än låter kommer jag ändå inte pendla en timme för att ta mig dit och det gäller nog för de flesta. Man vill ha en kontorsplats så nära sig som möjligt. Annars tappar man ju nästan hela syftet med coworking spacet, kan jag tycka.
Coworking spaces som är mer “premium” tenderar att erbjuda ett helt annat utbud än “bas”, såklart. I den här tabellen försöker jag sammanfatta extremerna så att du får ett hum om var på spektrumet du befinner dig. Så här kan de skilja sig:
Dyrare | Billigare |
---|---|
För större företag (enterprise), team, avdelningar och fler personer | För en person eller några få |
Månads- eller årsbasis | På dags-, eller till och med timbasis - att “hyra kontor för en dag” eller ha ett så kallat dagskontor on demand |
Hyra fast kontorsplats/arbetsplats eller egna kontorsrum/arbetsrum och där du kan lämna kvar dina grejer | Hyra flexibel plats i öppet kontorslandskap och där du inte kan lämna kvar någonting eller helt och hållet remote |
Tillgång 24/7 | Tillgång enbart på kontorstid eller deltid (X antal dagar i veckan exempelvis) |
Bemannad reception och att det är community-aktigt, har en members club eller på annat sätt är exklusivt eller till och med är sektlikt, med sociala aktiviteter, workshops, seminarier, event, resor, boende och office managers | Obemannat |
Skapar en känsla av lyx med exempelvis designmöbler, inredning och att det ser modernt ut | Barskrapad och enkel inredning och känsla |
Bokningsbara mötesrum i olika utsträckning - allt från enmansrum till stora mötesrum, aulor och eventfaciliteter | Inga mötesrum |
Övrigt:
|
Bara ett bord och en stol. Inget kök och inte en endaste häftapparat |
Sedan kombinerar såklart vissa coworking spaces de olika faktorerna ovan för att skapa sig en USP (unique selling point) jämfört med sina konkurrenter. Exempelvis har det ökat i popularitet med premium-coworking spaces som specialiserar sig för en person, eller frilansare, och som är “community-aktigt” (se gärna dokumentären om WeWork för att förstå vad jag menar - "WeWork: Or The Making and Breaking of a $47 Billion Unicorn", som är en amerikansk dokumentärfilm från 2021). Oavsett hur det ligger till med den saken fokuserar jag som sagt i den här artikeln på coworking spaces som åtminstone erbjuder min miniminivå (se ovan stycke).
Kort sagt, det är minst sagt en DJUNGEL där ute. Personligen gillar jag inte dolda kostnader och odefinierade avtal, oklarheter kring vad som ingår och så vidare och dessutom är jag rätt snål, eller, för att använda det mer positivt klingande ordet, kostnadsmedveten. Därför försöker jag definiera och jämföra en miniminivå och dess motsvarande kostnad.
Jag har besökt hundratals coworking spaces hemsidor i min research och den vanligaste catch phrasen många använder sig av är “mer än bara coworking”. Då undrar man ju direkt vad de menar med det. Förutom det jag nämnde ovan dokumenterar jag några ytterligare faktorer nedan som de kan skilja sig på.
Övriga:
- Tillgänglighetsanpassat
- Tillåter momsfri eller tillåter inte momsfri verksamhet (det vill säga, enbart momsbetalande företag får sitta där) - läs mer om momsfri verksamhet här: annaleijon.se/foretagsskatter-moms
Hur kan du hitta vilka olika coworking spaces som finns?
Som sökande efter ett coworking space är det rätt svårt att navigera i den här djungeln. Du som driver ett coworking space har på samma sätt olika möjligheter att försöka nå ut till den sökande.
Sätt på vilka du kan hitta coworking spaces:
- Använda min lista över Alla coworking spaces i Stockholms innerstad
- Googla
- Höra runt i ditt nätverk såväl muntligen som digitalt via exempelvis Linkedin eller liknande
- Läsa diverse artiklar och affiliate-siter som listar coworking spaces. Här kommer några exempel på några olika artiklar för Stockholms innerstad som säger sig jämföra coworking spaces (men som långt ifrån troligtvis tagit alla i beaktande, men av vilka jag nämner alla i mina listor):
- surfoffice.com/coworking/stockholm (listar 10 stycken)
- viewstockholm.com/stockholm-coworking-spaces/ (listar 5 stycken)
- travelmag.com/articles/coworking-spaces-stockholm/ (listar 10 stycken)
- startupsthlm.se/tips/vi-har-listat-12-st-av-stockholms-co-working-spaces/ (listar 12 stycken)
- gigway.se/sv/6-basta-coworking-spaces-stockholm-frilansare/ (listar 6 stycken)
- visitstockholm.com/live-work/start-business/find-co-working-space/ (listar 31 stycken)
- På domänen visitstockholm.com har exempelvis coworking spacet Sthlm Music House en egen landningssida dessutom: visitstockholm.com/o/sthlm-music-house/
- Använda olika jämförelsesiter och plattformer:
- workaround.io (listar typ 107 stycken i Stockholms innerstad)
- coworkbooking.com/europe/sweden/stockholm (44 stycken)
- liquidspace.com (13 stycken och mest bara coworking spacet Regus)
- objektvision.se (har jättemånga enskilda annonser framförallt för att hyra och köpa lokaler. Det går inte att sålla ut på enbart coworking spaces, utan du får med allting taggat som “kontorshotell och coworking” men också exempelvis “kontor” och “butik” och så vidare så det är inte en jättebra söktjänst för just coworking spaces, i min åsikt, men det är flera coworking spaces som annonserar här)
- newst.se/ (har jättemånga enskilda annonser och är, liksom Objektvision, inte fokuserat på coworking spaces även om vissa coworking spaces annonserar här)
- yta.se (säger sig ha 666 lediga kontorsplatser/lokaler i Stockholms innerstad, men endast 5 när jag bara söker på “en plats” (eller plats för en person), vilket är det jag är intresserad av så det här är inte heller en jättebra site för ändamålet)
- coworker.com/ (66 stycken)
- vogl.com (mer fokus på att hyra hela kontor snarare än just coworking)
- respaces.co (ungefär 30 stycken)
- coworking.nu (63 stycken)
- coworkingspaces.me (71 stycken och samma som coworking.nu - samma utseende, recensioner, betyg och så vidare)
Övriga metoder:
- I min research har jag också sett coworking spaces annonsera/försöka marknadsföra sig på allt från:
- Blocket (se exempel på hur det kan se ut med annonser för coworking på Blocket nedan. I det fallet för coworking spacet K22)
- Facebook, Instagram, TikTok
- Hygglo.se
- ... till att skapa ett event för det på Confetti eller Meetup med rubriken typ "Kom och testa på gratis coworking space för en dag" och liknande.
Övrig kommentar
Fun fact är att de två sista jämförelsesiterna eller plattformarna som jag nämner, coworking.nu och coworkingspaces.me, ser exakt likadana ut, har samma recensioner och betyg och så vidare. När jag kollar upp vem som äger dem så är det företaget Ted Valentin Holding AB (se nedan print screen). Det är samma ägare som av coworking spacet Knackeriet. Ted Valentin är även med i min podcast Techskaparna i ett avsnitt. Lyssna in det för att lära dig mer om honom och hans olika businesses: Techskaparna podcast Episod 4 Ted Valentin och Jonatan Heyman cyber cowboys. Även om det kan verka märkligt att både äga ett coworking space och ha jämförelesiter för coworking spaces så är betygen och recensionerna hämtade från Google maps (även om det inte framgår på hans siter), vilka ändå får anses vara objektiva. Därmed tycker jag inte att det är så problematiskt även om det såklart är lite skumt, eller genialiskt, att båda äga ett coworking space och ha jämförelsesiter för coworking spaces. Print screenen är från 2023-01-02.
En annan sak jag vill kommentera på är rörande workaround.io som verkar vara den överlägset största plattformen/marknadsplatsen för coworking spaces. De omsätter dessutom ganska imponerande 15 MSEK och gjorde en vinst på 3 MSEK 2021, enligt allabolag.se. Ett problem utifrån annonsörernas (coworking spacens) perspektiv med workaround.io är dock att de köper deras adwords, har jag noterat. På så sätt trissar de upp adwords-priserna och det fungerar lite som en cirkelreferens. Om jag hade ett eget coworking space hade jag inte annonserat på en sådan plattform.
För att förklara mer i detalj och ge ett exempel: workaround.io tar betalt för att förmedla kunder till coworking spacet 7A på sin egna hemsida, vilket är runt 10-12,5% av den totala uthyrningskostnaden (se bild). Potentiella kunder till 7A som googlar på 7A blir dock först promptade av en annons för workaround.io och sedan köper även 7A själva sitt eget adword och sist dyker även såklart 7A upp själva först i det organiska sökresultatet. 7A hade såklart velat att dessa kunder som ju söker på "7A" allra helst skulle klicka på det första organiska sökresultatet på Google (vilket är de själva och vilket är gratis för dem) och i andra hand deras egna annons (vilket kostar ungefär 10 kronor per klick för dem och vilket hade varit billigare om inte Workaround.io också köpte det adwordet). Allra sist vill de få in nya kunder genom andra kanaler och sina samarbeten, så som via workaround.io, eftersom de har lägst marginal via dem.
Problemet när workaround.io köper adwords för alla deras annonsörers namn blir, för coworking spacen, att deras varumärkeskännedom och framförallt vinstmarginal blir lägre - både direkt för att workaround tar en del av uthyrningskostnaden och även för att deras egna adwordskostnad blir dyrare. Workaround.io kannibaliserar på deras egna annonsörers försäljning istället för att fokusera på att försöka skapa egna kanaler in till sig. Alla coworking spaces som har satt upp en egen hemsida vill såklart att kunderna ska signa upp sig direkt via dem och inte via någon mellanhand i första hand. Av den här anledningen rekommenderar jag inte någon att använda workaround.io för jag tycker inte att det här är särskilt schysst. Det är som ett slags arbitragemöjlighet där coworking spacen är förlorarna och workaround.io är vinnaren (se nedan print screen).
Mina källor och metod
I min research har jag googlat massvis, använt allabolag.se, Google maps, hitta.se med flera för att leta rätt på såväl coworking spacets namn som dess bolagsnamn. Jag har läst många artiklar som listar coworking spaces och jag har besökt massvis med jämförelsesiter och plattformar (jag listar alla i ovan stycke).
Mina begränsningar:
- ALLA coworking spaces får vara med och jag har verkligen försökt samla alla, vare sig de vill eller inte. Alla listas dessutom gratis. Kontakta mig om jag har missat någon på anna@annaleijon.com
- Jag har fokuserat på de som uppfyller min miniminivå. De kontorshotell som inte verkar erbjuda coworking åt enskilda personer/egenföretagare i öppet landskap har jag inte tagit med (det vill säga, de som enbart hyr ut exempelvis privata kontorsrum eller fasta platser - vilket allt som oftast är dyrare och en mer avancerad setup).
- Med “skyltar öppet” menar jag att de har en egen dedikerad hemsida där det framgår att de erbjuder coworking. Om ett coworking space saknar en egen hemsida kan de få vara med ändå, men i en separat lista. Hittills har jag inte tagit med dem som inte har en egen hemsida. Maila mig om du vill att ditt coworking space ska vara med på listan även om du saknar en egen hemsida på anna@annaleijon.com
- Beroende på hur populär min första artikel blir planerar jag att skriva fler. Jag börjar dock med Stockholms innerstad eftersom jag själv bor och letar coworking space här. Nya artiklar kan släppas kontinuerligt för andra geografiska områden.
- Jag planerar att underhålla sidorna kontinuerligt (det vill säga, uppdatera coworking spaces). Det här är dock en rörlig materia då coworking spaces går i konkurs och det ploppar upp nya hela tiden. Jag kommer hålla utkik efter förändringar som påverkar listan och uppdatera den vid behov. Många av mina andra artiklar och listor blir nästan självunderhållna efter ett tag. Det vill säga, mina läsare hör av sig och påpekar om någonting inte stämmer längre eller behöver läggas till. Planen är alltså att hålla listan så up-to-date som möjligt.
- Min artikel är inte betald, vill jag bara passa på att understryka, och om den blir det kommer det tydligt att framgå. Många “guider” som finns där ute är nämligen betald marknadsföring (och det gäller såklart för hela internet), vilket jag tycker att du ska vara medveten om.
Varför gör jag det här?
Jag heter alltså Anna Leijon och är frilansare, egenföretagare och techentusiast. Jag brinner för att dokumentera och dela med mig av min kunskap och har nog den största bloggen/hemsidan inom frilans, egenföretagande och entreprenörskap i Norden. Just i fallet med den här artikeln var jag själv intresserad av att hitta ett coworking space i Stockholm, men fann det svårt och uttröttande. Mina läsare hörde även av sig till mig och frågade om jag hade några tips på coworking spaces som jag kunde rekommendera. Samtidigt övervägde jag faktiskt också möjligheten att starta ett eget coworking space.
Det var därför jag började intressera mig för det här ämnet. Efter att ha gjort lite initial research konstaterade jag dock att det var en objektiv jämförelselista som behövdes och kanske inte ytterligare ett coworking space. När jag kollade upp alla coworking spaces verkar det nämligen inte gå så särskilt bra för dem (de flesta har gjort negativa resultat), vilket kan vara en effekt av pandemin, men också troligtvis på grund av överetablering och en viss hype. Då kände jag att jag inte skulle starta ett eget coworking space, men det jag skulle kunna göra för att förenkla för småföretagarna och de som letar efter coworking space i framtiden är att i varje fall sammanfatta och publicera min egna research på ämnet. Det resulterade således i den här artikeln och dess underartiklar.
Det finns dock redan många olika siter som listar coworking spaces (som jag har nämnt ovan). Jag anser att det finns en del problem med de etablerade jämförelsesiter och plattformarna, både utifrån den sökandes och coworking spacets perspektiv. Ett problem är att alla coworking spaces inte finns med. För den som söker coworking spaces kan sidan utge sig för att lista alla, men i själva verket tittar du enbart på en bråkdel. Ett annat problem är att datan håller låg kvalitet och är utdaterad. Det är en viss plattformsproblematik och tröskeleffekt med dessa befintliga sidor både utifrån sökarens och annonsörens perspektiv. Ingen befintlig jämförelsesite, som jag har sett, har ambitionen att samla alla gratis inom ett visst geografiskt område samt dess bolagsdata och publika prisuppgifter (som jag gör - varför min lista behövs). En sida som är objektiv och som kontinuerligt lägger till nya och håller innehållet up-to-date är därför bättre än alla övriga alternativ, i min mening, och därför skriver jag den här artikeln. Samtidigt vill jag också bidra till ett högre kvalitet, mer objektivet och mer information på internet generellt samt även förenkla för småföretagare specifikt. Därför finns min blogg och därför har jag skrivit den här artikeln. Håll tillgodo!
Jag älskar att få feedback och input, men vänligen ställ alla dina frågor som du kan tänkas ha i mitt forum Frilans & Tech. Där kan du vara anonym om du vill. Anledningen till att jag vill samla alla frågor där är dels för att jag annars får många frågor på mail och jag på så sätt slipper besvara samma fråga flera gånger och dels för att det blir tillgängligt för alla på en gång och fler kan läsa och svara i realtid. Du hittar säkert redan svaret på din fråga där och om inte - ställ den där för allas tillgänglighet. Om du istället har feedback, input, ser något fel i artikeln eller vill lägga till ett coworking space på listan så får du gärna maila mig på anna@annaleijon.com
Spana gärna in mina andra artiklar också på min hemsida. Exempelvis den här om self-employment memes med mera: Memes. Lycka till med att hitta ett coworking space!
/Anna Leijon
If you have any questions regarding freelance, self-employment or tech, please ask them in my open forum: Freelance & Tech
NEWS LETTER
By subscribing, you will get notified when my next content is published before everyone else.
By subscribing, you will get notified when my next content is published before everyone else.