Företagskonto - jämförelse mellan bästa bankerna för företag
Jag har skrivit många artiklar om företagande, så som Frilansarguiden. Till följd av det får jag kontinuerligt frågor om exempelvis att öppna företagskonto. Därför har jag sammanställt den här listan för att underlätta för de som ska starta företag och funderar på att skaffa ett företagskonto, eller en så kallad företagsbank, eller för de som är intresserade av att byta sin företagsbank. Det är helt enkelt en lista på banker för företagare. Här kan du snabbt jämföra de olika bankerna, deras pris och se vilken som är billigast och den du tycker är bäst. Jag har jämfört bankernas sammanlagda kostnad för, det som jag tycker är, ett rimligt företagspaket. Det innehåller: ett transaktionskonto, internetbank, ett bankgiro och ett debitkort. Jag motiverar varför jag tycker att detta är ett rimligt företagspaket längre ned i artikeln.
Jag uppdaterar den här artikeln kontinuerligt. Datum för senaste uppdateringen framgår högst upp i artikeln.
OBS! Fungerar bäst i skrivbordsvy eller horisontell mobilvy.
**AB är aktiebolag och EF är enskild firma. Kostnaden är per månad i svenska kronor.
Bäst bank för företag
Den bästa banken för ditt företag beror på ditt bolags verksamhet, behov samt bolagsform och i vilken fas du och ditt bolag befinner er. Vissa tar också hänsyn till vilken bank man har privat och många väljer att ha samma, vilket jag generellt skulle avråda ifrån. Med din typ av verksamhet i ditt bolag varierar ditt behov av de olika banktjänsterna som bankerna erbjuder i sina “företagspaket”. Jag kommer att anta att du är hyfsat nystartad och/eller är en småföretagare - som en frilansare, startup eller annan småföretagare som driver eget och då är behoven inte särskilt avancerade. Givet dessa antaganden kan jag formulera ett "rimligt företagspaket" för dig och vad det innebär går jag igenom längre ned i artikeln.
Observera att övriga tjänster, utöver det "rimliga företagspaketet" kanske inte är gratis, utan att det kan tillkomma extra avgifter för dem. Det finns nämligen en uppsjö av mer eller mindre viktiga ytterligare banktjänster så som kreditkort, E-faktura, Swish för företag, autogiro, rådgivning, olika typer av integrationer och bokföringstjänster, myntväxlare, kortterminaler och hela vägen till det, enligt min mening, mindre värdefulla “e-nyhetsbrevet” som bankerna radar upp bland sina möjliga förmåner och argument för att du ska välja just dem.
Bankerna har också konton med ränta (till skillnad från transaktionskontot). Bankerna ovan, och även många fler, erbjuder bland annat även sparkonto, placeringskonto, specialinlåningskonto, valutakonto med mera och då har jag inte ens nämnt de, för bankerna, så lukrativa företagslånen och -försäkringarna än (men det ska vi inte gå in på nu, utan det får bli en separat artikel och jämförelse). I den här artikeln fokuserar vi enbart på att avhandla företagskontot. Generellt vill jag konstatera att den bästa banken för ditt företag är det som erbjuder dig de tjänster du verkligen behöver (och varken mer eller mindre) till bäst pris och jag vill också uppmana mina läsare att våga byta bank om det är så att de exempelvis höjer sina avgifter oskäligt mycket.
Bästa företagskontot för enskild firma
Som enskild firma hade jag först verifierat att det "rimliga företagspaketet", föreslaget nedan, uppfyller mina behov som jag troligtvis kommer att ha, i den utsträckning jag kan. Sedan hade jag sorterat tabellen med företagskonton ovan på "Kostnad EF**" genom att trycka på pilen och även tagit eventuell startavgift med i beräkningen. Sedan hade jag tagit den billigaste.
Bästa företagskontot för aktiebolag
Som aktiebolag hade jag gått tillväga på exakt samma sätt ovan, som för enskild firma, fast sorterat på "Kostnad AB**" istället och tagit den billigaste.
Billigaste företagskontot
Billigast i all ära, men det finns också andra aspekter som du skulle kunna vilja ta hänsyn till. Exempelvis, och beroende på hur riskbenägen du är, som risken för att banken kan gå i konkurs, någonting som vi har sett exempel på i närtid och som aldrig helt ska uteslutas. Insättningsgarantin på 1 050 000 kronor gäller dock för företag också, vilket kan vara bra att veta riksgalden.se. Andra faktorer, som du skulle kunna vilja ta hänsyn till, är exempelvis vilken bank du har privat, eftersom vissa verkar ha en benägenhet att vilja samla alla sina konton på ett och samma ställe, vilket dock jag avråder ifrån. Bankens storlek och antal anställda, som framgår i ovan tabell, skulle du också kunna väga in, där mindre och mer nystartade skulle kunna anses som mer riskfyllda. Här får din individuella riskprofil avgöra.
Sparkonton, placeringskonton och andra specialare värda att nämna
Maila gärna mig om ni ser några fel i listorna eller om du vill lägga till ditt företag: anna@annaleijon.com.
Vad är ett företagskonto?
Ett företagskonto är ett transaktionskonto till ett företag. Precis som du har ett personligt bankkonto som privatperson för din vardagsekonomi så används företagskontot för företagets kontinuerliga in- och utbetalningar.
Måste man ha ett företagskonto?
Nej, är det korta svaret, men det underlättar framförallt i bokföringen och när dina kunder ska betala dig för dina tjänster. För enskilda näringsidkare, eller de med enskild firma, är företaget och företagaren en och samma så då är det lättare att använda enbart sitt privatkonto. För bolagsformen aktiebolag, å andra sidan, är privatpersonen och företaget separerade och ägaren får inte disponera företagets pengar privat. Oaktat är det fullt möjligt att använda sitt privata konto i båda bolagsformerna.
Det anses dock olämpligt för aktiebolag att inte ha ett separat företagskonto och jag personligen hade tyckt att det vore riktigt jobbigt att ha ett och samma konto för företaget och min privata ekonomi. Det är nog med jobb med bokföringen som det är. Det handlar också om att erbjuda smidiga betalningsupplägg åt sina kunder. Bankgiro är standard att ange på sina fakturor till sina kunder. Bankgironummer är någonting som ingår i det "rimliga företagspaket" jag har valt att jämföra mellan banker. Om du ska ha din huvudsakliga företagsverksamhet i Sverige rekommenderas du dessutom att öppna företagskonto i en svensk bank, även om det inte är något måste det heller.
Jag har varit företagare sedan 2018. Jag kan konstatera att följande banktjänster troligtvis är minimum av vad du kommer att vilja ha och särskilt i början. Jag har utgått från de här fyra tjänsterna när jag har jämfört priser hos de olika bankerna. Det här är det jag menar är den miniminivå av banktjänster som du kommer att vilja ha i början:
Ett företagskonto (det vill säga ett transaktionskonto) med fria uttag
Internetbank och mobil-APP (så kallad mobilbank eller online-bank)
Bankgiroanslutning
Ett debit-kort
Varför gör jag det här?
Jag motiveras av att främja en öppen och transparent arbetsmarknad där individer kan fatta informerade beslut utifrån den information som finns tillgänglig. Tyvärr är dock den information som finns tillgänglig både svårtolkad och svåråtkomlig för arbetstagare, vilket arbetsgivare drar nytta av. Således vill jag minimera det kunskapsövertag som jag anser att bolag har för att individer i större utsträckning ska kunna fatta egna, aktiva beslut kring hur de vill att deras anställningsform ska se ut och huruvida de vill vara anställda eller egenföretagare. Jag har varit såväl anställd som egenföretagare, så jag erfarenhet av båda uppläggen och vill göra informationen om exempelvis företagskonto så transparent och enkel som möjligt.
Avslutningsvis
Jag förvånades något över hur få banker det är som erbjuder företagskonto. Jag kunde nämligen bara hitta de här tio under min research. Det krävs banklicens för att kunna ge ut företagskonto (om det inte ges ut som white label) och det är det superjobbigt att ansöka om och få. Om jag ska spekulera vidare är det kanske inte så lukrativt heller att ge ut företagskonto. Det är många som tar sin privata bank som företagsbank också så det kanske är svårt att “slå sig in” och etablera sig som en ny företagsbank. Hur som helst, nog med mitt spekulerande, vi får helt enkelt hålla oss till de som finns att välja bland ovan.
Slutligen vill jag önska alla lycka till med att välja företagskonto och driva eget bolag. Om du vill bli frilansare kan jag också tipsa om mina artiklar Frilansarguiden, Anställd vs Frilanskonsult och Konsultmäklarlistan som gör dig till frilansare på nolltid. Om du har generella tech, egenföretagar & frilans-frågor får du gärna ställa dem i mitt forum Frilans & Tech.
Hör gärna av er direkt till mig om ni hittar fel i artikeln eller har feedback: anna@annaleijon.com :)
/Anna
Om du har några frågor kring frilans, egenföretagande eller tech, ställa dem i det öppna forumet: Frilans & Tech
NEWS LETTER
By subscribing, you will get notified when my next content is published before everyone else.