Lista på banker som har företagskonto


Jag har skrivit många tidigare artiklar om egenföretagande, så som Frilansarguiden. Till följd av det får jag kontinuerligt frågor om exempelvis företagskonto. Därför har jag sammanställt den här listan för att underlätta för de som ska starta företag och funderar på att skaffa ett företagskonto, eller en så kallad företagsbank. Det är helt enkelt en lista på banker för företagare. Här kan du snabbt jämföra de olika bankerna, deras pris och se vilken som är billigast och den du tycker är bäst. Jag har jämfört bankernas sammanlagda kostnad för, det som jag tycker är, ett rimligt företagspaket. Det innehåller: ett transaktionskonto, internetbank, ett bankgiro och ett debitkort. Jag motiverar varför jag tycker att detta är ett rimligt företagspaket längre ned i artikeln.

Sådan här information kan dock bli utdaterad eftersom den är manuellt inhämtad, men jag försöker uppdatera den kontinuerligt.


Senast uppdaterad: 2022-12-14

OBS! Fungerar bäst i skrivbordsvy eller horisontell mobilvy.

Företagskonton

Namn Om bolaget Omsättning (MSEK)* Anställda Kostnad AB** Kostnad EF** Kommentar
42 000 000
22 000
149
99
-
875
20
104
-
Ej kort
44 000 000
12 000
104
50
Startavgift: 2500 kr
22 000
6 200
100
-
Startavgift: 5000 kr
1 600
807
70
-
Ej kort
90 000 000
29 000
108
-
Startavgift: 2500 kr
49 000 000
16 000
120
80
Startavgift: 2500 kr, 0kr i månadskostnad första halvåret
45 000 000
16 000
100
75
-
200
42
95
-
APP är oklart
45 000 000
16 200
100
75
-

*Omsättningssiffran är hämtad från Wikipedia.
**AB är aktiebolag och EF är enskild firma. Kostnaden är per månad i svenska kronor. Om de inte har någon specifik "kostnad EF" är det "kostnad AB" som gäller även för enskild firma.


Sparkonton, placeringskonton och andra specialare värda att nämna

Namn Kommentar
Sparkonto för företag
White label-företagskonto hos Handelsbanken eller SEB
Sparkonto för företag
Sparkonto för företag
Sparkonto för företag
Företagskort
Sparkonto för företag
Sparkonto för företag

Maila gärna mig om ni ser några fel i listorna eller om du vill lägga till ditt företag: anna@annaleijon.com.


Vad är ett företagskonto?


Ett företagskonto är ett transaktionskonto till ett företag. Precis som du har ett personligt bankkonto som privatperson för din vardagsekonomi så används företagskontot för företagets kontinuerliga in- och utbetalningar.


Måste man ha ett företagskonto?


Nej, är det korta svaret, men det underlättar framförallt i bokföringen. För enskilda näringsidkare, eller de med enskild firma, är företaget och företagaren en och samma så då är det lättare att använda enbart sitt privatkonto. För bolagsformen aktiebolag, å andra sidan, är privatpersonen och företaget separerade och ägaren får inte disponera företagets pengar privat.

Det anses olämpligt för aktiebolag att inte ha ett separat företagskonto och jag personligen hade tyckt att det vore riktigt jobbigt att ha ett och samma konto för företaget och min privata ekonomi. Det är nog jobbigt med bokföringen som det är. Det handlar också om att erbjuda smidiga betalningsupplägg åt sina kunder. Bankgiro är standard att ange på sina fakturor till sina kunder. Om du ska ha din huvudsakliga företagsverksamhet i Sverige rekommenderas du dessutom att öppna företagskonto i en svensk bank, även om det inte är något måste det heller.

Källor: krea.se & driva-eget.se


Vad är ett rimligt "företagspaket"?


Med din typ av verksamhet i ditt bolag varierar säkert ditt behov av de olika banktjänsterna som bankerna erbjuder i sina “företagspaket”. Jag har varit egenföretagare sedan 2018. Jag kan konstatera att följande banktjänster troligtvis är minimum av vad du kommer att vilja ha i början. Som frilansare, startup och/eller småföretagare som driver eget är inte behoven särskilt avancerade. Jag har utgått från de här fyra tjänsterna när jag har jämfört priser hos de olika bankerna. Det här är det jag menar är den miniminivå av banktjänster som du kommer att vilja ha i början:

  • Ett företagskonto (det vill säga ett transaktionskonto) med fria uttag
  • Internetbank och mobil-APP (så kallad mobilbank eller online-bank)
  • Bankgiroanslutning
  • Ett debit-kort
Observera att övriga tjänster kanske inte är gratis, utan att det kan tillkomma extra avgifter för dem. Det finns nämligen en uppsjö av mer eller mindre viktiga ytterligare banktjänster så som kreditkort, E-faktura, Swish för företag, autogiro, rådgivning, olika typer av integrationer och bokföringstjänster, myntväxlare, kortterminaler och hela vägen till det, enligt min mening, mindre värdefulla “e-nyhetsbrevet” som bankerna radar upp bland sina möjliga förmåner.

Bankerna har också konton med ränta (till skillnad från transaktionskontot). Bankerna ovan, och även många fler, erbjuder bland annat även sparkonto, placeringskonto, specialinlåningskonto, valutakonto med mera och då har jag inte ens nämnt de, för bankerna, så lukrativa företagslånen och -försäkringarna än (men det ska vi inte gå in på nu, utan det får bli en separat artikel och jämförelse). I den här artikeln fokuserar vi enbart på att avhandla företagskontot.


Varför gör jag det här?


Jag motiveras av att främja en öppen och transparent arbetsmarknad där individer kan fatta informerade beslut utifrån den information som finns tillgänglig. Tyvärr är dock den information som finns tillgänglig både svårtolkad och svåråtkomlig för arbetstagare, vilket arbetsgivare drar nytta av. Således vill jag minimera det kunskapsövertag som jag anser att bolag har för att individer i större utsträckning ska kunna fatta egna, aktiva beslut kring hur de vill att deras anställningsform ska se ut och huruvida de vill vara anställda eller egenföretagare. Jag har varit såväl anställd som egenföretagare, så jag erfarenhet av båda uppläggen och vill göra informationen om exempelvis företagskonto så transparent och enkel som möjligt.


Avslutningsvis


Jag förvånades något över hur få banker det är som erbjuder företagskonto. Jag kunde nämligen bara hitta de här tio under min research. Det krävs banklicens för att kunna ge ut företagskonto (om det inte ges ut som white label) och det är det superjobbigt att ansöka om och få. Om jag ska spekulera vidare är det kanske inte så lukrativt heller att ge ut företagskonto. Det är många som tar sin privata bank som företagsbank också så det kanske är svårt att “slå sig in” och etablera sig som en ny företagsbank. Hur som helst, nog med mitt spekulerande, vi får helt enkelt hålla oss till de som finns att välja bland ovan.

Slutligen vill jag önska alla lycka till med att välja företagskonto och driva eget bolag. Om du vill bli frilansare kan jag också tipsa om mina artiklar Frilansarguiden, Anställd vs Frilanskonsult och Konsultmäklarlistan som gör dig till frilansare på nolltid. Om du har generella tech & frilans-frågor får du gärna ställa dem i mitt forum.

Hör gärna av er till mig om ni har frågor, hittar fel i artikeln eller liknande: anna@annaleijon.com :)

/AnnaOm du har några frågor kring frilans eller tech kan du alltid ställa dem i det här öppna forumet som jag har startat: Frilans & Tech

Anna Leijon close up photo


anna leijon's lion logoNEWS LETTER

By subscribing, you will get notified when my next content is published before everyone else.