Hur du skaffar direktpension som egenföretagare
Om du har bestämt dig för att skaffa direktpension med kapitalförsäkring som säkerhet går du tillväga på följande sätt för att komma igång:
Steg för steg-guide hur du skaffar direktpension
-
Säkra kapital
- Se till så att du har tillräckligt med utrymme i bolaget för att avsätta ett belopp till ditt sparande i direktpensionen. Beloppet bestämmer du helt själv och det går enkelt att sätta upp kontinuerliga överföringar via din bank i ett senare skede, om du skulle vilja det.
-
Teckna kapitalförsäkring
- Skaffa en företagsägd kapitalförsäkring genom att ansöka om det hos den aktör du vill ha. Förslagsvis någon med låga avgifter. Jag sammanfattar rimliga urvalskriterier att utgå ifrån när du ska välja kapitalförsäkring längre ned i artikeln.
-
Själva onboardingflödet kan se lite olika ut hos olika aktörer, men i stora drag går det ofta till så här när du skaffar företagsägd kapitalförsäkring:
- Bli kund - gå till aktörens hemsida som du har valt och klicka på "bli kund" eller "skaffa kapitalförsäkring" eller motsvarande uppmaning. Fyll i dina företagsuppgifter.
- Signering - det går ofta att signera avtalet digitalt med exempelvis mobilt bank-ID direkt på deras hemsida. Observera att både personen som är försäkrad samt företaget behöver signera, vilket i ditt fall säkerligen är samma person.
- Utskick - när alla har signerat avtalet skickas inloggningsuppgifter till företagets adress. I ett brev kommer troligtvis användarnamnet/kontonumret och i ett annat lösenordet. Eftersom detta skickas med vanlig post och med några dagars mellanrum är det en del ledtid här.
- KYC - vid första inloggningen kommer du behöva svara på frågor om kundkännedom (Know Your Customer), vilket är ett lagkrav.
- Klart - sedan aktiveras kontot och du kan börja använda det.
-
(Skaffa LEI-nummer)
- Har du en företagsägd kapitalförsäkring måste du ha registrerat en LEI-kod för att kunna handla med aktier eller andra börsnoterade produkter så som exempelvis ETF:er (Exchange Traded Funds). Notera dock att ditt företag inte behöver ett LEI-nummer om du bara handlar med vanliga fonder. Det är enbart börshandlade produkter som det krävs för. (avanza.se) Det brukar stå tydligt om det är en ETF i kategorin eller sammanfattningen (exempelvis: "Fonden är en börshandlad fond") så det går att undvika dessa relativt enkelt. På så vis undviker du också den extra kostnaden som LEI-nummer innebär varje år och därmed skulle du även kunna strunta i hela det här steget. Därför är det här steget inom parentes. (avanza.se)
-
Om du vill skaffa LEI-nummer, eller om din kapitalförsäkring kräver det, så går det till på följande sätt:
- Välj leverantör - välj en godkänd LEI-nummerutfärdare (en komplett lista länkas längre ned i artikeln). Förslagsvis någon med låga avgifter.
- Registrera företaget - skriv in din företagsinformation på deras hemsida.
- Betala - betala in avgiften.
- Klart - du får ett LEI-nummer, troligtvis skickat till dig över mail, när det är registrerat och när betalningen har gått igenom.
- Ledtid: det kan ta upp till 7 dagar att få ett sådant här nummer. (avanza.se)
- När du sedan har fått LEI-numret, skriv in det någonstans på "mina sidor" eller på "min profil" inne på ditt konto för din kapitalförsäkring. Sedan är det registrerat, men det kan ta upp till 24 timmar innan din bank kan verifiera en ny LEI-registrering. När det sedan är klart så kan du börja handla.
-
Skriv avtal
- Skriv en direktpensionsutfästelse, som du själv kan ta fram. Jag länkar en avtalsmall längre ned i artikeln som du kan använda.
- Skicka in avtalet till din leverantör av kapitalförsäkring så "omvandlar" de den till en direktpension. Det räcker ibland med att bara fota avtalet och skicka in bilden, men annars måste du skicka in avtalet med vanlig post. Rent konkret/tekniskt händer ingenting speciellt med ditt konto när det blir en direktpension, skulle jag tro, utan de sparar bara avtalet i sin databas. Direktpensionen är nämligen helt och hållet en avtalsfråga.
-
För över kapitalet
- För över pengar till kapitalförsäkringen, välj hur du vill investera dem och sedan är det klart! Observera att bokföring av det överförda beloppet inte är avdragsgillt vid insättningen, utan vid uttaget längre fram. Jag beskriver i detalj hur detta bokförs längre ned i artikeln.
-
Grattis! Du sparar nu till dig själv i en direktpension.
Här kommer svar på lite vanliga frågor rörande direktpensionen:
Vad är direktpension?
Direktpension är ett komplement eller ett alternativ till en vanlig tjänstepension som får tecknas av företagare/arbetsgivare. Observera att du måste vara egenföretagare med aktiebolag. Det vill säga, företagare med enskild firma eller andra bolagsformer får inte teckna direktpension. (familjensjurist.se) Direktpension är egentligen en vanlig företagsägd kapitalförsäkring, fast som även har en utfästelse (ett avtal) du själv tar fram. Utfästelsen kan användas som underlag för att visa på att pengarna avser pension för en viss anställd. Utfästelsen kan också skydda pengarna så att den anställde får ut dessa även om bolaget går i konkurs.
Vad är kapitalförsäkring?
Kapitalförsäkring är en form av sparande. Alternativ till kapitalförsäkring skulle kunna vara aktie-, fond- eller sparkonto. Kapitalförsäkring är ett schablonbeskattat konto, vilket innebär att du slipper betala 30% i skatt på dina vinster och utdelningar. Du betalar istället en viss procentsats per år, vilken baseras på kontots värde och de insättningar som gjorts. (bokio.se)
Vilken kapitalförsäkring är bäst?
Jag planerar att skriva en separat jämförelseartikel där jag jämför kapitalförsäkringar utifrån relevanta faktorer, men innan den är publicerad kan jag säga följande: den kapitalförsäkring som har lägst (eller inga) avgifter för själva försäkringen, lägst avgifter för det du köper (det vill säga, courtage för aktier och förvaltningsavgifter för fonder) och störst och bredast utbud (exempelvis med många och billiga, eller rentav gratis, fondalternativ) är bäst rent objektivt för dig som sparar. Observera att dessa villkor varierar kraftigt hos olika aktörer! Särskilt med ränta på ränta-effekten kan sådana här avgifter resultera i otroligt dyra kostnader över lång tid så jag kan inte nog understryka att du ska välja kapitalförsäkring med omsorg och konkurrensutsätta dem för varandra.
Vad är LEI-nummer?
Legal Entity Identifier (LEI) är en global standardiserad identifieringskod som EU har infört krav på i bland annat Sverige för ökad transparens och spårning av värdepappersaffärer som företag och andra organisationer gör på värdepappersmarknaderna. (bolagsverket.se) Företagets registrerade uppgifter hos LEI-nummerutfärdaren behöver uppdateras och godkännas varje år.
Vilken LEI-nummerleverantör är bäst?
Här listas alla godkända institutioner som utfärdar LEI-nummer och du kan även söka bland dem:
search.gleif.orgGLEIF står för Global Legal Entity Identifier Foundation. (fi.se)
Oftast går det att skaffa LEI-nummer direkt på institutionernas hemsida helt digitalt så du behöver inte blanda in din bank om du inte vill det. Tydligen uppdateras LEI-databasen enbart en gång per dag så det kan ta upp till 24 timmar innan du är registrerad. (leiservice.se) De skiljer sig inte så mycket från varandra så ta bara någon med låg avgift.
Vad är en direktpensionsutfästelse?
Ditt företag och den tilltänkta mottagaren av direktpensionen, den anställda, skriver ett avtal där du som företagare ger ett löfte om att betala ut pension till den anställda. Avtalet som skrivs kallas för direktpensionsutfästelse, direktpensionsavtal eller slarvigt bara för pensionsavtal.
Här har du en gratis och enkel avtalsmall som du kan använda, men fyll i dina egna uppgifter där jag har markerat gult. Ladda ned lokalt först innan du försöker ändra själv i mallen.
Google Docs-dokument: Direktpensionsutfästelse - Mall från annaleijon.se
PDF: Direktpensionsutfästelse - Mall från annaleijon.se
Hur bokför jag direktpension?
Vissa bokföringssystem kan ha inbyggda mallar för hur det här ska bokföras och som du kan använda rakt av. Så här skulle det kunna se ut:
Det går att bokföra på annat sätt, men det viktiga är att bokföra det som "ej avdragsgillt". Rent konkret ska beloppen som avsätts totalt till direktpensionen över året höja bolagets beskattningsbara resultat för det beskattningsåret med lika mycket. (bokio.se)
Lycka till med ditt direktpensionssparande!
/Anna Leijon
Jag heter Anna Leijon och har skrivit flera artiklar på ämnena frilans, egenföretagande och tech. Läs gärna dem också om du vill - exempelvis Frilansarguiden, CV-mall för konsulter och frilansare, Konsultmäklarlistan och Anställd vs frilanskonsult - en jämförelse i siffror. Till följd av det har många hört av sig till mig och efterfrågat praktiska tips om hur man skaffar direktpension, bland annat. Därför har jag skrivit den här artikeln. Kom gärna med frågor och feedback i mitt forum.
By subscribing, you will get notified when my next content is published before everyone else.