Hur du lyckas med intervjun för ett konsultuppdrag


En första intervju med kunden är oundviklig. Även om du ska jobba helt remote kommer uppdragsgivaren att vilja träffa dig digitalt. Kort sagt - att lyckas med intervjun är ett måste för en konsult och frilansare. Hur gör man då konsultintervjun till en succé och ett härligt samtal som bara flyter på helt naturligt? Det ska jag berätta för dig i den här artikeln.

Here is the same article in English.

Intervjuer skiljer sig från företag till företag och från intervjuare till intervjuare. Beroende på roll och uppdrag kan den dessutom innehålla helt olika delar och vara olika lång. Å ena sidan hade jag exempelvis bara en snabb telefonintervju till ett av mina uppdrag. Å andra sidan vet jag att vissa företag till och med har prov som du måste göra och få godkänt på för att få gå vidare till intervjun som såväl anställd som konsult. Det kan vara både personlighets- och kunskapstest såväl som rent logiska test och så kallade case.

När det kommer till konsultintervjuer (med konsultintervju menar jag när du som konsult intervjuar för ett uppdrag hos kunden) jämfört med anställningsintervjuer så kan jag säga rent generellt att konsultintervjuer ofta är kortare och har färre moment än anställningsintervjuer. Hela processen är ofta mycket kortare. Anställningsintervjuer kan ju dra ut flera veckor eller till och med månader och du ska träffa flera olika personer och/eller samma person flera gånger. Konsultintervjuer är oftast enbart ett steg och en intervju och det är vanligt att få återkoppling endast någon dag senare eller samma vecka.

Under själva intervjun skulle jag personligen uttrycka det som att det är mindre “bullshit” under en konsultintervju jämfört med en anställningsintervju. Det är mindre snack och helt ärligt mindre relevant med “cultural fit” och långsiktiga ambitioner. Ingen kommer fråga “var ser du dig själv om fem år?” i en konsultintervju. Det som är intressant är vad det är rent konkret som behöver göras. Det faller mig personligen mycket bättre i smaken.

En klassisk konsultintervju går till på följande sätt

  1. Personen som intervjuar presenterar sig själv, företaget och även uppdraget i fråga.

  2. Sedan får du presentera dig själv och ge en kort bakgrund av din senaste professionella erfarenhet.

  3. Sist brukar man runda av med eventuella frågor.


anna leijon lyckas med konsultintervjun

Tips i prioritetsordning med viktigast först

  1. Ha inställningen att intervjun inte enbart är till för att företaget ska utvärdera dig, utan lika mycket att du ska utvärdera dem. Se till att få svar på frågan om "det här företaget och deras kultur, organisation, roll och uppdrag i fråga verkligen passar mig?".

  2. Försök få igång ett samtal som flödar på naturligt under intervjun.

  3. Sammanfatta och dubbelkolla att du har förstått saker och ting rätt. Säg: “om jag försöker sammanfatta med egna ord så tolkar jag det som att uppdraget innebär att X och de viktigaste leverablerna är Y, stämmer det?”.

  4. Var intresserad, nyfiken och ställ motfrågor. Förbered 3-4 frågor som du verkligen är intresserad av på förhand.

  5. Betona hur intressant, spännande och roligt uppdraget verkar. Var inte rädd för att betona detta flera gånger. Om det är något budskap du verkligen vill pränta in och som intervjuaren ska gå därifrån med så är det hur otroligt gärna du vill börja jobba med dem. Det är oftast här man skiljer agnarna från vetet. Viljan att få ett uppdrag väger oftast tyngre än en perfekt erfarenhet.

  6. När du berättar om dig själv och vad du har gjort så är det viktigt att du väver in dina egna relevanta erfarenheter för rollen i fråga. De kan vara relevanta ur olika perspektiv. Exempelvis kan du ha erfarenhet av samma bransch, teknik eller en liknande roll, situation eller organisation.

  7. Ta anteckningar. Ha med eget anteckningsblock och penna.

  8. Tänk att du redan jobbar under intervjun. Tänk att du har en dialog med en viktig stakeholder om vad det är som behöver göras rent konkret. Vad behöver du veta för att kunna sätta igång? Det är det du ska du ta reda på under intervjun. Det här är nämligen ett perfekt tillfälle att forma en uppfattning av var du ska hugga i först när du sedan är på plats.

  9. Var inte rädd för att be om förtydliganden eller att tänka efter själv innan du svarar.

  10. Var beredd att prata om några fritidsintressen. Slutligen brukar intervjuaren vilja runda av med något mer avslappnat och personligt. Lyft gärna fram någon träningsform.

  11. Att vara i tid, veta vem du ska träffa, hur de stavar sitt namn samt gärna även hur de uttalar sitt namn är självklart, men jag nämner det här ändå.

  12. Du bör klä dig “business smart”.

  13. Intervjuaren kommer fråga om du vill ha kaffe, te eller vatten. Ta åtminstone ett glas vatten. Även om du inte känner att du behöver det nu är det alltid bra att ha om du blir akut torr i halsen, behöver en ursäkt för att tänka efter innan du svarar eller bara vill visa dig mänsklig.

  14. Ta i hand ordentligt.

  15. Glöm inte bort att le!

  16. Var uppmärksam på vilka signaler du skickar ut med ditt kroppsspråk. Att ha armarna i kors kan uppfattas som defensivt, vilket du såklart bör undvika.

  17. Någonting som jag själv råkat ut för flera gånger är att råka stöta på VD:n, utan att vara medveten om det, och fråga vad den sysslar med på företaget. Det är alltid lite pinsamt så ett tips kan vara att åtminstone veta hur VD:n ser ut och vad den heter.

  18. Ha ljudlöst på din mobiltelefon och låt den ligga i väskan. Ta inte upp den och lägg den inte på bordet.

  19. Slutligen tycker jag att du ska maila intervjuaren efter intervjun samma dag och betona att det var trevligt att ses, att uppdraget och företaget är spännande, att du mer än gärna tar dig an rollen och att du ser fram emot deras återkoppling inom kort.

Exempel på frågor att ställa

  • Glöm inte att fråga om processen:

    • Vad är nästa steg?

    • När får jag besked?

    • Hur många andra intervjuar ni?

    • När ser ni helst att ni har någon på plats som fyller den här rollen?

  • Ställ frågor på makronivå för att visa ditt intresse för branschen och företaget i stort:

    • Jag läste *det som står i företagets senaste pressrelease* och det fick mig att undra över X. Hur fungerar det egentligen?

    • Jag läste *någonting som stack ut från deras senaste års-/kvartalsrapport*. Stämmer det att Y och vad har det fått för konsekvenser för er i det dagliga arbetet?

    • Hur påverkas ni av *rådande konjunkturläge*?

    • Bara av ren nyfikenhet, vilka skulle du säga är era främsta konkurrenter?

  • Ställ frågor på mikronivå för att etablera en känsla av att du redan är på plats och passar väl in på företaget, i organisationen, teamet och med uppdraget:

    • Vilka är de främsta utmaningarna som ni har just nu i teamet?

    • Vad tror du det är för hinder som står, eller skulle kunna stå, i vägen för att vi ska kunna leverera X? (notera att du ska säga VI här - din inställning ska vara att du redan är en del av teamet som den mest naturliga sak i hela världen)

    • Kan du beskriva er företagskultur?

    • Vad behöver jag för att lyckas i den här rollen?

Gör du allt detta och följer den här guiden kan jag inte lova att du får uppdraget, men du ökar garanterat dina chanser i varje fall. Om du missar några gör det ingenting heller. Ofta, och till syvende och sist, handlar det såklart om huruvida intervjuaren tror att du skulle göra ett bra jobb och om den gillar dig eller inte. Sådan bedömning är subjektiv och ta det inte personligt om du inte skulle få uppdraget. Det är oftast många som slåss om dem så det är bara att fortsätta söka!

Stort lycka till!

/Anna Leijon

Jag heter Anna Leijon och har skrivit flera artiklar på ämnena frilans, egenföretagande och tech. Läs gärna dem också om du vill - exempelvis Frilansarguiden, CV-mall för konsulter och frilansare, Konsultmäklarlistan och Anställd vs frilanskonsult - en jämförelse i siffror. Till följd av det har många hört av sig till mig och efterfrågat tips inför konsultintervjun, bland annat. Därför har jag skrivit den här artikeln. Kom gärna med frågor och feedback i mitt forum.





Anna Leijon close up photo





anna leijon's lion logo



NEWS LETTER

By subscribing, you will get notified when my next content is published before everyone else.