Att starta eget är inte lösningen på dina psykologiska besvär
Att må psykiskt dåligt är allvarligt. Det är ett riktigt problem som inte bör förringas. Jag känner skuldkänslor över att jag har predikat "starta eget" som någonting som löser många problem. Det kan lösa vissa av dina problem, men inte alla. Det klassiska konsultsvaret är såklart att "det beror på". Det beror på vilka problem du har. I den här artikeln ämnar jag understryka vilka symtom som du kanske bör gå i psykoterapi för (inte enligt min åsikt, utan enligt professionen) och vilka symtom du har när du har, det som jag kallar för, anställningsfatigue, vilken brukar vara en bra grund och startskott till egenföretagandet.
Jag måste skriva den här artikeln för att förtydliga det här, känner jag. Det är nämligen många som har kontaktat mig, i forumet eller över mail, eller som jag har hört talas om, och som har symtom som snarare motiverar att de går i psykoterapi än att de slänger sig ut på okänt vatten och startar eget.
Jag är dock långt ifrån sakkunnig inom området psykologiskt mående så jag förlitar mig helt och hållet ödmjukt på 1177. Så här säger de:
Att må psykiskt dåligt kan märkas på följande sätt:
- Du har en tomhetskänsla eller nedstämdhet som inte går över.
- Du har depression, ångest eller fobier.
- Du har svårt att lita på andra människor.
- Du har ett beroende av alkohol eller spel om pengar.
- Du känner dig stressad eller har svårt att sova eller koncentrera dig.
- Du har tvångstankar, en ätstörning eller skadar dig själv.
- Du har varit med om en allvarlig händelse eller hamnat i en kris.
- Du mår dåligt utan att du vet vad anledningen är.
Ibland kan du även ha symtom i kroppen, som till exempel trötthet, ont i axlarna, magen eller ryggen. De nämner också att du kan ha svårt i sociala relationer, upplever sämre livskvalitet och har svårt att känna eller hantera känslor.
Vidare rekommenderar 1177 att du söker vård vid ovan besvär och specifikt att du går i psykoterapi (1177.se).
Till skillnad från ovan, som är ett mycket allvarligt tillstånd och som motiverar professionell hjälp, vill jag nämna vanliga symtom som är rimliga att ha när du har den tid, energi och lust som behövs för att starta och driva eget.
Anställningsfatigue (ett tillstånd som jag hittat på):
-
Upplevd meningslös chef
- Om du har en chef känner du kanske att samtalen med denne kan kännas meningslösa och du är trött på att behöva "be om lov" och att du inte kommer till din fulla rätt. Du känner att du har så mycket mer att ge och att din nuvarande ersättningsform hämmar dig.
-
Vill inte spela med
- Du är trött på att "spela spelet", gå på alla afterworks och personalmöten, försöka klättra i karriärtrappan, slåss med vassa armbågar och vara inställsam mot "rätt" människor enkom i karriärstrategiskt syfte.
-
Upplevd ineffektivitet
- Du undrar över varför företagsapparaten behöver vara så stor, klumpig och omständlig och funderar i banorna att om du startade eget skulle du göra det så mycket bättre och mer kostnads- och tidseffektivt.
-
Nyfikenhet
- Du är nyfiken och på fritiden researchar du egenföretagande. Det är kanske rentav så du har hittat till min hemsida, vilket i så fall är ett bra tecken. Då har du troligtvis den nyfikenhet och, helt ärligt, den researchförmåga (och Googlingskunskaper) som är bra att ha när du startar eget.
-
Törst
- Du är hungrig på fler utmaningar. Du gillar att lösa olika sorters problem och att ha fingrarna i många olika syltburkar samtidigt.
-
Eftertraktad kompetens
- Det här gäller för frilansande specifikt och inte för egenföretagande generellt och det är att du bör ha en någorlunda eftertraktad kompetens. Kan du ENKELT få nya anställningar, eller rentav blir headhuntad på regelbunden basis exempelvis på Linkedin, så är det ett bra symtom. Eftertraktad erfarenhet, utbildning och/eller kompetens krävs för att bli frilansare. Annars kan de lika gärna anställa någon för detta och det föredrar många företag också. Därmed måste du vara lite vassare. Har du idag svårt att få, eller behålla, en anställning kan det vara ett tecken på att det kan bli ännu svårare att driva eget och bli frilansare.
-
Relativt glad och inte antisocial
- För att överhuvudtaget kunna övertala någon att köpa tjänster av dig, vilket är det du rent krasst gör när du är egen, men du kan såklart få hjälp av konsultmäklare också, men till syvende och sist måste du ändå kunna föra dig i kontorslandskapet och folk ska helst inte uppfatta sig som antisocial, så behöver du vara någorlunda glad, dra på smilbanden och kunna föra en konversation.
Som synes är symtomen som motiverar egenföretagandet väsensskilda från de som motiverar psykoterapi. Den viktigaste skillnaden är nog energinivån. Mår du psykiskt dåligt har du ofta låg energi. Har du anställningsfatigue, eller förstadiet till frilansandet, som jag brukar kalla för frilansaspirant, och/eller egenföretagandet har du istället ofta hög, eller åtminstone normal, energinivå.
Det här är en superviktig poäng som jag inte har framfört tillräckligt tydligt i mina tidigare texter, men som jag nu alltså försöker råda bot på med den här artikeln. Risken, om du startar eget trots att du mår psykiskt dåligt, är såklart att det blir ännu värre. Det skulle kunna dra ned dig i träsket ännu längre och det är det sista du, eller jag, vill. Jag ber om ursäkt om jag har predikat egenföretagandet och frilansandet som en silver bullet och en universallösning tidigare. Det är klart att det inte löser alla problem.
Stort lycka till och hoppas att du förstår att det är bättre att ta tag i och reda ut de större problemen först än de mindre problemen. Personligen tror jag rentav att det kan vara bra att vara anställd om du mår psykiskt dåligt. Det innebär en trygghet och ett orosmoln mindre. Att ha anställningsfatigue är ändå, i sammanhanget, ett otroligt litet problem, jämfört med att må psykiskt dåligt.
Har du några frågor om frilansade, tech eller egenföretagande, skriv dem gärna i forumet. Mår du psykiskt dåligt bör du inte läsa mer på min hemsida, för här får du inga tips som hjälper mot det, utan då borde du vända dig till exempelvis 1177.
Mvh,
Anna Leijon
Jag heter Anna Leijon och har skrivit flera artiklar på ämnena frilans, egenföretagande och tech. Läs gärna dem också om du vill - exempelvis Frilansarguiden, CV-mall för konsulter och frilansare, Konsultmäklarlistan och Anställd vs frilanskonsult - en jämförelse i siffror. Till följd av det har många hört av sig till mig och efterfrågat praktiska tips om hur man blir egen, bland annat. Därför har jag skrivit den här artikeln. Kom gärna med frågor och feedback i mitt forum.
By subscribing, you will get notified when my next content is published before everyone else.