Möt frilansarna - Wilhelm Eklund


Wilhelm Eklund - frilansare, agil coach - profilbild - delning


Namn: Wilhelm Eklund
Hemsida: wilhelmeklund.com
Linkedin-profil: linkedin.com/in/wilhelmeklund
Profil: Agil coach (tidigare utvecklare)
Utbildning: Civilingenjör - Teknisk matematik i Lund
Antal år som egen: 3,5 år
Jobbat antal år innan blev egen: 7 år
Bolagsform: Eget aktiebolag
Bolagsnamn: Wilhelm Eklund AB
Bokföringsupplägg: Gör allting själv
Egentid som läggs på bokföring: 1 timme i månaden i snitt



Vad är din utbildningsbakgrund?


Jag gick Teknisk matematik i Lund och blev civilingenjör. Jag valde det för det verkar vara det svåraste och jag gillar utmaningar.

Vad hade du för erfarenheter innan du började frilansa?


Efter min utbildning tog jag ett alldeles för svårt jobb som VD på ett joint venture-bolag inom webbproduktion, genom en rekommendation. Problemet där var att processerna inte fungerade så bra. Jag gick vidare och blev sedan anställd konsult i 6 år. När jag hade jobbat som anställd konsult ett tag så började jag känna att jag hade alla pusselbitar på plats. Jag hade fått ut maximalt av att vara anställd och jag hade funderat på att bli egen ett tag. Sedan när jag väl tog steget så hade jag hade jobbat 7 år som anställd innan jag blev egen.

Vad gjorde du när du började få upp ögonen för “frilansandet”?


Jag satte mig ned och räknade på det och det blev en lätt kalkyl. Det som jag lade märke till var den procentuella andelen som inte föll i egen ficka som anställd konsult.

En annan viktig aspekt var att själv kunna tacka nej till uppdrag. På det företaget där jag var anställd konsult innan så fanns det folk som nekades att få plockas ut trots att de kände sig mobbade av individer på företaget där de hade sitt uppdrag. Dessa personer blev faktiskt också frilansare sedan. Det är skönt att veta att det endast är mitt beslut om jag skulle vilja avsluta ett uppdrag. Att det är mitt beslut och ingen annan som behöver godkänna det. Om det skulle vara så att jag skulle vantrivas någonstans så skulle jag vilja ha den tryggheten.

Ytterligare en annan faktor är att kunna driva sin egna personliga utveckling. Som konsult så kan du lära dig själv, skapa nya referenscase och matchas mot det. Du kan ta nya inriktningar om du är villig att göra jobbet. Jag har gjort det vid två tillfällen. Man får spendera cirka 1 000 timmar på att läsa, göra och lära dig, men det är möjligt att byta profil!

Hur gick du över från anställd till frilansare?


Jag sparade ihop till en buffert och gjorde en massa research. Jag utredde vad du behöver ha för förutsättningar som egen. En realisation som jag fick var att det inte krävdes något speciellt för att kunna starta ett eget bolag. Det var en riktigt aha-upplevelse att alla faktiskt får göra det! Jag hade byggt upp det till en större grej än vad det var i mitt huvud för det är en låg tröskel egentligen. Jag har varit egen nu i 3,5 år.

På ett annat av mina uppdrag så fakturerade jag också kunden direkt, via mina egna kontakter. Under mina 3,5 år som egen så har jag endast under 6 månader haft konsultmäklare emellan. Resten av tiden har jag lyckats fakturera kunden direkt. Det kan vara via kontakter som är tidigare uppdragsgivare, anställda eller kompisar. Allt som behövs är ett namn och ett nummer. Du behöver endast ett uppdrag åt gången! Jag lunchar kontinuerligt med gamla bekanta och håller kontakten och jag slänger ut förfrågningar på Linkedin när jag är tillgänglig. Det brukar räcka.

Jag har även funderat på när man är redo att stå på egna ben och jag skulle säga efter 2-3 års arbetslivserfarenhet. Det är ej att rekommendera som första jobbet efter examen. Det är bra med de ”stödhjul” man får från konsultbolaget och man lär sig hur jobbet görs, men sen kan man faktiskt cykla själv efter 2 år.

Har du eget aktiebolag?


Det stod mellan eget aktiebolag och enskild firma. Efter lite research kom jag fram till att eget aktiebolag är bokföringsmässigt lättare. Du håller dessutom din privatekonomi separat plus att du kan ta ut utdelning, vilket du inte kan med enskild firma. Det är också smidigt samt att du maximerar rent skatteplaneringsmässigt. Jag tycker att det är ett spännande område med det bokföringstekniska framförallt, men också med skatteplanering. Jag gör all bokföring själv. Det är ju samma typ av transaktion och samma mallar hela tiden. Det är bara en tröskel att komma över.

Jobbet med bokföring skulle jag jämföra med en universitetskurs motsvarande 7,5 hp. Det är ett par veckors jobb att lära sig det du behöver och sedan är det klart. Jag lägger cirka en timme i månaden i snitt på bokföring och jag använder Bokio. Jag lägger ungefär 3 timmar på årsbokslutet, men det går ju såklart att outsourca om man vill det.

En intressant realisation som egen är att ens tid är värd så mycket som kunderna är beredda att betala för den. Det är både en positiv och en negativ insikt att veta det och att kunna kvantifiera det. Jag håller exempelvis koll i min kalender vad jag gjort för att kunna redovisa för kunden om de skulle fråga. Det är aldrig någon som har gjort det, men det kan vara bra att ha det förberett. Som egen värderar och tänker du på tid på ett annorlunda sätt.

En stor anledning till att jag ville bli egen är att vi fick vårt första barn och jag hade ingen fritid kvar. Som anställd konsult förväntas du lägga en del tid på ideellt arbete. För mig var det cirka 10 timmar i veckan. Det är ett obetalt arbete som exempelvis kunde läggas på intervjuer, engagemang, sociala event och till att skapa tillhörighet. När jag väl upptäckte frilanskonsultmarknaden så var det ett enkelt val. Istället för att ge bort cirka 40 % ger jag nu bort cirka 10 % av det jag tjänar. Nu går det till mäklare istället för till konsultbolaget.

Vad är din nisch och den roll du brukar ha på dina uppdrag? Vad krävs av den rollen?


Jag är agil coach nu. Jag fokuserar mycket på att undvika stopp och köer i organisationen och framförallt i utvecklingsorganisationen. Jag identifierar områden att förbättra och snackar med utvecklare (för de har ju de bästa idéerna). Tillsammans identifierar vi saker som slöar ned oss. Jag följer processen från idé till kunden. Problem dyker exempelvis ofta upp i de lokala utvecklingsmiljöerna eller är processrelaterade. Tyvärr är processerna ofta det som står i vägen istället för att underlätta för leveransen. Jag delar ofta med mig av olika success cases från andra organisationer som jag kan ta med mig till den nya organisationen.

Jag var tidigare utvecklare så jag har lätt för att prata med utvecklare. Som utvecklare har jag själv haft svårt för agila coacher som inte har någon teknikbakgrund och som aldrig har “gjort jobbet”. Då är det svårt att hjälpa utvecklare att lyckas jobba mer effektivt. Man måste kunna skilja på en Git branch och utvecklingsmiljö, exempelvis. Just nu jobbar jag nedifrån och upp.

Tidigare jobbade jag med frontend och har gjort det sedan jag var 14 år. Jag har gjort hemsidor och drivit olika hobbyprojekt vid sidan av. Jag har även jobbat som fullstack med Node, Python och Java. Jag har gått från frontend till backend till native iOS-utvecklare och nu senast till agil coach.

Hur skiljer sig en anställning mot frilansande för dig och i din roll?


Du har mer arbetsuppgifter som anställd på konsultbolaget. Du stödjer yngre kollegor, håller intervjuer, försöker klättra på bolaget och så vidare. Du lägger minst 10 timmar i veckan på det. På större kunder hjälper du också till och bär yngre och mer juniora kollegors leveranser. Du är ett varumärke mot kunden. Som egen är jag ju istället mitt egna varumärke. Jag fokuserar på att jag ska göra nytta! Det är mer jämlikt. Om du är anställd konsult förväntas du alltid hjälpa kollegorna från konsultbolaget lite extra. Om du är egen är det mer jämlikt och du kan hjälpa alla. Det finns ingen rivalitet mellan mig som egen och andra konsultbolag. Alla spelar på kundens lag och alla ska vara med i det laget. Som anställd konsult är det mycket fokus på att få bolaget att växa hela tiden. Det är en viss press.

Å andra sidan har du ju ett skyddsnät på konsultbolaget. Det finns inga andra som kan hjälpa mig ekonomiskt i mitt egna bolag eller med mer specifika frågor. I vårt Slack-community för frilansare hjälper vi dock varandra med specifika frågor och vi har fullständig transparens och en gemenskap - en social tillhörighet, men utan förpliktelser. Vi tipsar varandra om uppdrag, svarar på varandras frågor, hjälper varandra att driva bolag och så vidare. Exempelvis diskuterar vi konkreta situationer - hur hade du hanterat den och den situationen? Det är förutsättningslöst och när du har tid och lust - 100 % opt-in. Det ersätter mycket av det utbytet som konsultbolaget tidigare gav mig, men det kostar ingen andel av intäkterna.

Vad är bäst med att vara frilansare och finns det också några nedsidor?


Det bästa är att själv kunna välja hur mycket du vill jobba. Jag har alltid haft 100 % beläggning för att jag trivs med det. Friheten är också viktig för mig. Att kunna ändra inriktning - nu vill jag göra det här eller det här. Det är också spännande att vara mer involverad i säljprocessen!

Den största nedsidan är att inte ha några 100 %-iga kollegor. Du har bara pseudo-kollegor hos kunden och i frilansarnätverket, men ingen sitter i exakt samma båt. Vi har likadana små ekor, men vi sitter inte i samma båt. Du får hitta andra sätt att fylla det behovet på.

Har du varit med om att uppdragsgivare “vill konvertera dig” till anställd?


Det händer hela tiden att uppdragsgivare vill konvertera en till anställd. Får du inte erbjudande om anställning på ditt uppdrag kan du nästan börja fundera på vad du har gjort för fel. De tar ofta tempen åtminstone och känner av om man verkar intresserad. Innan jag startade eget kände jag att jag var anställningsbar, men det gör jag inte längre. Det finns i princip ingen möjlighet att jag skulle ta en anställning om det inte finns ett tydligt ägande i bolaget från min sida. Det skulle inte gå att locka mig med enbart lön. Jag har aldrig haft något traditionellt lönesamtal i hela min karriär faktiskt.

Det finns vissa titlar som du kan få som anställd, men inte som konsult - så det där är ett tveeggat svärd. Som konsult får du för det mesta inte lika högt mandat och självklara långsiktighet, men de har ändå tagit in dig och de lyssnar ofta mer på konsulter än på anställda. Du kommer in som en extern expert och undermedvetet så lyssnar de mer på konsulten än på andra anställda ibland.

Har du blivit behandlad annorlunda för att du är konsult generellt eller frilansare specifikt?


Inte direkt, men andra konsulter som är anställda tycker att det är spännande med frilansande. De brukar vilja att du ska berätta mer på en avskild kafferast. För de anställda på företaget upplever jag att det inte spelar någon roll om det är en anställd eller egen konsult som de jobbar med.

Vad är dina tips till aspirerande frilansare och egenföretagare?


Gör kalkylen själv och läs Annas blogginlägg om jämförelsen i siffror och du borde fylla i dina egna siffror där. Du bör även se till så att du har tre månadslöner efter skatt på ditt konto och att du har möjligheten att ta ett annat jobb om du inte skulle få något uppdrag. Det du riskerar är egentligen ett par månader av ditt arbetsliv om det inte skulle gå att hitta ett uppdrag. Du borde prata med mäklarna, känna temperaturen och om mäklarna säger att det går så borde du köra. Jag hade inte vågat bli frilansare utan alla konsultmäklare i Stockholm. Ta kontakt med minst fem olika mäklare.

I olika nischer är det olika svårt. Ett stående skämt är att du kan få ett uppdrag om du bara “går ut på närmaste torg och skriker Javascript”. Det finns ingen anledning att vara anställd konsult om du jobbar inom det. Det är spännande för det finns ju exempelvis frilansande rekryterare också. Det är mest teknikbingo som utvecklare. Har du viss kompetens och inte är direkt otrevlig under intervjun så kommer du få något uppdrag! Jämför också hur mycket olika mäklare tar. Det som är bra med vissa mäklare är att de har anti-progressiv faktureringsgrad (som går ned kontinuerligt under uppdraget) och det kan vara värt att hålla utkik efter. Väldigt modernt!

Hur ser du på din framtid som frilansare? Vad är dina drömmar och dina mål långsiktigt?


Mitt mål på medellång tid är att växa i rollen som agil coach. Det är en bred roll. Just nu utför jag den varianten som är kopplad till hur teamen gör jobbet så det är nedifrån och uppåt i organisationen. Det finns en dimension till, det vill säga uppifrån och ned. Den varianten som är mer strategisk skulle jag vilja växa inom. Det handlar om att läsa och göra för att ta sig dit. □






Tack för att du har läst intervjun och feedbacka gärna till mig! Jag vill även passa på och tacka Wille för att han ställer upp och delar med sig. Om du har några som helst frågor eller sunpunkter, maila på: anna@annaleijon.com :) Tack!

/Anna




Anna Leijon close up photo




anna leijon's lion logo



NEWS LETTER

By subscribing, you will get notified when my next content is published before everyone else.