Möt frilansarna - Jessica Säll


Jessica Säll - frilansare, projektledare, managementkonsult - profilbild - original


Namn: Jessica Säll
Linkedin-profil: linkedin.com/in/jessicasall
Profil: Projektledare och managementkonsult
Utbildning: Civilingenjör - Samhällsbyggnad på KTH och civilekonom från SU
Antal år som egen: 2 år
Jobbat antal år innan blev egen: 10 år
Bolagsform: Eget aktiebolag
Bolagsnamn: Melek Consulting AB
Bokföringsupplägg: Gör allting själv
Egentid som läggs på bokföring: 2 timmar i månaden i snitt



Vad är din utbildningsbakgrund?


Jag började med att plugga samhällsbyggnad på KTH till civilingenjör. Under tiden jag pluggade var målet efter studierna att bli projektledare i byggindustrin. Jag insåg snabbt att jag behövde kunskaper i ekonomi för att bli en bra projektledare så efter första året på KTH adderade jag en utbildning till Civilekonom på SU. Därmed har jag två masters - en i Finance och en i Civil Engineering och jag pluggade även utomlands i Istanbul i ett år.

Vad hade du för erfarenheter innan du började frilansa?


Jag blev klar med studierna för drygt 10 år sedan. Under studierna hade jag flera sommarinternships i byggbranschen och jag förstod så småningom att branschen inte var någonting för mig. Jag kanske är ett bra exempel på att du inte behöver bli det du pluggar till, för jag blev istället junior konsult inom IT, vilket inte alls hade ingått i mina studier mer än någon enstaka kurs i programmering. Bolaget jag började jobba på var på den tiden ett mindre bolag som utvecklade en egen SaaS-produkt för verksamhetsstyrning.

Efter det blev det en av “the big four” (Deloitte, PwC, Ernst & Young eller KPMG). Där var jag i totalt fem år varav två i New York. Jag var främst konsult inom risk management, men scripade även dataanalyser och deltog i att ta fram olika governancemodeller och strategier för IT-verksamheter. Vissa uppdrag gjorde jag som en del av bolagets externrevision och andra var rena rådgivningskonsultuppdrag. På så vis skaffade jag mig en bred grund att stå på, vilket gör att jag idag har många olika erfarenheter att fiska fram. Det är mycket värdefullt.

När jag flyttade hem från New York var jag två år på ett IT och management-konsultbolag. Jag var teamlead över en del av deras traineeprogram, men jag hade också externa uppdrag som projektledare inom IT och Compliance. Jag projektledde bland annat flera implementationer av GDPR. Sedan blev det bolaget uppköpt av ett annat bolag och då kände jag “nu eller aldrig”. Därmed sade jag upp mig och blev egen, men det har varit värdefullt att ha med mig erfarenheten från åren som anställd i bagaget. Under den tiden var det viktigt för mig att ha en chef som stöttade mig. Jag har också tagit med mig många andra viktiga lärdomar såsom affärsmannaskap, att hantera kundleveranser och att arbeta med löpande feedback. Sammanfattningsvis var jag nästan anställd i 10 år innan jag blev egen.

Vad gjorde du när du började få upp ögonen för “frilansandet”?


Jag har alltid drömt om att ha ett eget bolag, men jag har trott att man behöver ha en unik affärsidé eller en spektakulär produkt för det. Idag gör jag dock exakt samma sak som jag gjorde som anställd konsult, fast som egen. Innan jag blev egen hade flera av mina vänner blivit egna och de gav mig en inblick i livet som frilanskonsult. Jag fick också en viktig insikt när jag började förstå att det inte behövde vara en så stor grej att bli egen. När jag började få allvarliga tankar om att bli egen tänkte jag att "jag får helt enkelt ta ett steg ut i tomheten och se hur långt jag faller". När jag väl började efterforska vad det skulle innebära i praktiken insåg jag dock att det faktiskt var ett ganska kort steg till fast mark igen.


Hur gick du över från anställd till frilansare?


När jag sade upp mig trodde jag att jag hade ett uppdrag att gå till direkt eftersom jag hade varit i dialog med en kund. Det var gällande ett uppdrag som rörde en specialkompetens inom anti-penningtvätt som jag har, men det uppdraget föll bort. Idag är jag tacksam för det för jag vet inte om jag hade vågat ta steget annars, men självklart var det nervöst då. Istället började jag kontakta konsultmäklare och höll kontinuerligt utkik på Brainville efter passande uppdrag. Det gick totalt en månad från att jag lämnade min anställning till dess att jag fick mitt första riktiga uppdrag. Det är såklart snabbt, men det kändes som den längsta månaden i mitt liv. Till slut fick jag ett uppdrag via en gammal kollega som behövde snabb förstärkning. Från det att hon ringde en fredag började jag jobba på måndagen efter. Mitt första uppdrag förmedlades således direkt via egna kontakter. Efter det har jag också använt mig av mäklare. Just nu har jag dock inte någon mäklare, utan har kontrakt direkt med kunden. Jag har varit egen och frilansare sedan förra sommaren så nu är det närmare 2 år.

Har du eget aktiebolag?


Jag har eget aktiebolag. Jag började dock med enskild firma för att komma igång snabbt. Idag ångrar jag att jag hade enskild firma under första uppdraget. Egentligen är det inte så svårt att sätta upp och det krävs inte en så stor ekonomisk insats för att starta ett AB. Jag skulle rekommendera alla att köra eget aktiebolag! Skillnaden mellan de två uppläggen är framförallt den juridiska säkerheten och ekonomiska kontrollen. För mig är det också en trygghet att kunna skilja på mina privata tillgångar och företagets.

Vad är din nisch och den roll du brukar ha på dina uppdrag? Vad krävs av den rollen?


Jag har en bred grund och kan utan problem ta mig an många olika typer av roller. Några exempel på vad jag brukar kalla mig på mitt CV är projektledare, managementkonsult, business analyst, compliance specialist, risk manager och så vidare. Det är många olika fina titlar, men gemensam nämnare är att jag framför allt drivs av att vara spindeln i nätet och bryggan mellan IT och verksamheten. Det är oerhört lärorikt att ha varit på en av “the big four” eller att gå traineeprogrammen hos någon av de andra firmorna. Det är som en utbildning i sig. Ett viktigt budskap som jag vill förmedla är att det är möjligt att bli frilanskonsult även med den bakgrunden! Det är många som inte känner till det, då det hittills är få därifrån som har tagit den vägen. Det finns till exempel många risk management-förfrågningar och andra klassiska managementkonsult-uppdrag där ute för frilanskonsulter. Det händer ofta att jag hör från kunder att de vill undvika att gå till de stora byråerna. De vill inte riskera att få in en konsult som de inte själva har fått möjlighet att granska på förhand och som kanske inte klarar uppgiften. När man tar in en frilanskonsult ligger mer fokus på konsulten som individ än på byråns varumärke och säljkår, vilket jag tror ökar chansen för kunden att få in rätt person och kompetens.


Hur skiljer sig en anställning mot frilansande för dig och i din roll?


En viktig anledning till att jag ville lämna de stora konsultbolagen var att jag var ute på uppdrag på 100 % och utöver det skulle jag också leda ett team internt, arbeta mot mina säljmål, delta i affärsutveckling och hålla i interna utbildningar. Det var en fantastisk skola, men inte hållbart över tid. Som egen kan jag istället ha fullt fokus på mitt uppdrag. Kunden förtjänar det och där jag befinner mig i min karriär just nu vill jag fokusera på mitt uppdrag. Ersättningen är givetvis också en motivationsfaktor. Som anställd konsult visste jag hur mycket jag kostade per timme och hur stor andel av det som gick till mig och inte. Nu kan jag i större utsträckning själv påverka mitt timpris och hur intäkterna till mitt bolag ska användas.

Vad är bäst med att vara frilansare och finns det också några nedsidor?


Det bästa med att vara frilanskonsult är friheten att välja vilja uppdrag jag ska ta. Om jag dessutom sparar ihop till en bra buffert i bolaget har jag flexibiliteten att jobba mindre eller inte alls under perioder och ändåta ut lön från bolaget.

Som egen kan du också vara mer som en anställd hos uppdragsgivaren jämfört med vad du kan om du skulle vara anställd konsult. Skillnaden är exempelvis att du slipper kuta mellan kunden och byrån och förväntas vara en del av gemenskapen hos båda. Nu är jag mer knuten till kunden på ett positivt sätt. De får all min tid och energi.

En annan fördel är att jag själv väljer vilka utbildningar jag ska ta samt vad de får kosta. Jag har exempelvis utbildat och certifierat mig inom SAFe och PMP (Project Management Professional) under det senaste året. PMP-certifieringen tog jag under förra sommaren när jag hade två veckor mellan uppdrag. Examineringen visade sig vara bra mycket tuffare än jag hade räknat med, men den har redan visat sig värdefull hos min kund. Det är prioriteringar i tid och pengar som jag väljer att göra själv. Det är en investering i mig själv och min framtida konkurrenskraft som konsult.

Jag tycker faktiskt inte att det finns några nedsidor med att vara egen. Eller jo, firmakonferenserna saknar jag, men det gör vi väl alla just nu. För mig är det inte ett problem att sköta bokföringen själv, tvärtom. Jag vill gärna ha den kontrollen och förståelsen själv.


Har du varit med om att uppdragsgivare “vill konvertera dig” till anställd?


Ja, det har hänt vid flera tillfällen på mina senaste uppdrag. Jag tycker att det är den största komplimangen jag kan få! Trots lockande rollerbjudanden trivs jag för bra som egen konsult just nu för att hoppa på det. Just nu har jag har svårt att se mig själv gå tillbaka till att bli anställd, men jag är ödmjuk inför att det skulle kunna förändras i framtiden.

Har du blivit behandlad annorlunda för att du är konsult generellt eller frilansare specifikt?


Min känsla är att jag blir mer inkluderad hos kunden som egen än som anställd konsult. På mitt nuvarande uppdrag är det nog få hos kunden som känner till att jag inte är anställd där. På mitt nuvarande uppdrag ser jag det som något positivt och det är givetvis också en trygghet i dessa tider att ha ett uppdrag som pågår under en längre tid. Om du är anställd konsult så kommer du inte själv, utan med ett varumärke som du måste bära upp och bli en del av. Nu har jag exempelvis kundens dator, kundens mailadress - det hade jag inte som anställd konsult.

Vad är dina tips till aspirerande frilansare och egenföretagare?


Ta första steget! Börja söka info och undersök vad det konkret är som du behöver göra, både för att starta ett bolag och hur du kan gå tillväga för att få uppdrag. Sök upp folk som är egna och prata med dem. Ha med dig i baktanken att det inte är så överväldigande som det först kan verka.

Läs Annas guide - Anställd vs frilanskonsult - En jämförelse i siffror! Där har du allting svart på vitt. Brainville är också en bra källa för att få reda på vilken typ av uppdrag som finns. Gå in och titta! Läs uppdragsbeskrivningarna och stirra dig inte blind på titlar. Börja med att bilda dig en uppfattning om vad som finns där ute.

Hur ser du på din framtid som frilansare? Vad är dina drömmar och dina mål långsiktigt?


Tidigare var jag otroligt karriärfokuserad. Så pass och till den nivån att jag inte mådde bra. Jag hade höga krav på mig själv och det fanns en stress över att klättra snabbt i konsulttrappan. Det gynnar konsultbolagen att ha den hetsiga kulturen där anställda pushas till att jobba många timmar och avancera snabbt, men den enskilde anställde görs en björntjänst långsiktigt. För första gången i mitt arbetsliv har jag inga långsiktiga mål, vilket passar mig superbra just nu. Däremot arbetar jag löpande med att utbilda mig själv och det är viktigt för mig att vara på uppdrag där jag fortsätter att utvecklas professionellt. □






Tack för att du har läst intervjun och feedbacka gärna till mig! Jag vill även passa på och tacka Jessica för att hon ställer upp och delar med sig. Om du har några som helst frågor eller sunpunkter, maila på: anna@annaleijon.com :) Tack!

/Anna




Anna Leijon close up photo




anna leijon's lion logo



NEWS LETTER

By subscribing, you will get notified when my next content is published before everyone else.