Möt frilansarna - Gustavo Azzolin


Möt frilansarna


Namn: Gustavo Azzolin
Linkedin-profil: linkedin.com/in/gustavoazzolin
Profil: Sr Solution Architect, DevOps, Cloud
Utbildning: Civilingenjör bland annat från KTH
Antal år som egen: 7 år
Jobbat antal år innan blev egen: 9 år
Bolagsform: Eget aktiebolag
Bolagsnamn: HieG Consulting AB
Bokföringsupplägg: Gör allt själv
Egentid som läggs på bokföring: 1 timme i månaden



Vad är din utbildningsbakgrund?


Jag är utbildad till Civilingenjör främst i Brasilien och med en MSc i Datateknik från KTH.

Vad hade du för erfarenheter innan du började frilansa?


Jag jobbade först på ett multinationellt telekombolag som anställd konsult. Jag var ICT engineer inom professional services och ute hos kunden. Sedan började jag jobba på Accenture som technology consultant. Jag höll på med datacenter, infrastruktur och olika typer av tech-center. Efter det blev jag anställd på ett annat konsultbolag (Netlight) och höll främst på med cloud computing och som arkitekt. Efter det började jag frilansa. Min titel är ofta lösningsarkitekt, arkitekt, teknisk projektledare, säkerhetskonsult eller någonting inom devops. Jag skulle gärna jobba inom AI med, men jag får se om jag kan få uppdrag inom det. Jag har också hållit på med en del molntjänster/cloud och säkerhet. Vid 31 års ålder fick jag kontakt först med frilansandet. Jag hade jobbat 9-12 år (beroende på hur man räknar) innan jag började frilansa på heltid. Jag har frilansat lite sedan jag var 16 år, men aldrig på heltid. Jag reparerade datorer, installerade mjukvaror och så vidare. Jag har tjänat pengar på egen hand sedan jag var tonåring, men mina mer professionella erfarenheter börjar jag räkna från när jag var 24 år gammal.


Vad gjorde du när du började få upp ögonen för “frilansandet”?


Jag hade ett heltidsarbete samtidigt som jag började frilansa för första gången. Det var således inte frilans på heltid då. Sedan jobbade jag på ett konsultbolag i 2-3 år och efter det ville jag ta tjänstledigt. Jag var främst intresserad av att börja plugga igen och kanske doktorera, men jag gick inte vidare med det. Istället fick jag upp ögonen igen för frilansandet. Jag började utvärdera det alternativet och byggde mitt nästa steg. Jag hittade mitt första uppdrag via E-work och det kan jag tipsa andra att de också kan göra om de inte går via kontakter. Mäklare innebär större risker. Det är bra om du har konsultat tidigare om du ska ansöka till ett uppdrag hos dem. Det innebär att du har en viss attityd som de letar efter. Jag kanske inte riktigt hade den korrekta konsult-attityden, men vad är en konsult egentligen? En konsult är uppsättning av metoder och en viss attityd som fungerar ute hos kunden.

Har du eget aktiebolag?


Jag har ett eget aktiebolag. Anledningen är främst att jag hade hört från vänner att det var bättre finansiellt och praktiskt. Det innebär mindre risker än som enskild firma. Enskild firma är inte lika tryggt vid exempelvis en konkurs. Ett aktiebolag är en egen entitet, vilken är avskild från mig som person. Ju större verksamhet du har desto större sannolikhet är det att du har ett AB. Det blir allt större incitament. Exempelvis är regleringar mer fördelaktiga eftersom man som stat vill att alla egenföretagare ska ha aktiebolag.

Vad är din nisch och den roll du brukar ha på dina uppdrag? Vad krävs av den rollen?


Den är rätt så generisk, oftast som Arkitekt, men på sista tiden har jag fokuserat på SecDevOps och på att lära mig nya saker inom AI. Det är viktigt att förstå vad konsultlivet är och innebär. Du har viktiga egenskaper både som frilansare och konsult och jag jobbar på att utveckla de sidorna. Jag tycker att det är viktigt att fokusera på att definiera sin grej och köra på den tills man känner sig trygg eller vill fördjupa sig och generera innehåll som kan vara bra för andra, dvs man kan lägga ut material på nätet, bygga sitt CV, få ut sitt namn på marknaden, dokumentera sin erfarenhet, sätta upp sociala medier-kanaler och utveckla sig inom någonting speciellt.

Hur skiljer sig en anställning mot frilansande för dig och i din roll?


Det skiljer sig mycket. Min roll är mer teknisk arkitekt. Jag behöver ta hänsyn till olika parametrar på bolaget och det hjälper om du är där en längre tid för att förstå helheten kring arkitekturen. Du förstår mer och mer fundament som bolaget bygger på. Jag skapar och designar grejer. Det är ofta en omfattande roll. Många kunder vill ha en arkitekt som tänker långsiktigt. För att anställa sådana arkitekter behöver de duktigaste kunderna ge en stark motivation, såsom aktier eller någonting åt det hållet. Sedan jag blivit frilansare så satsar jag mer på nätverk, egen utveckling, är mer självkritisk, ser till att förstärka mitt community, diskutera kring tekniken och ha koll på vad som händer i marknaden samt lär mig nya saker på fritiden. Jag ser till att underhålla min kunskap bättre som egen och frilansare än tidigare.

Vad är bäst med att vara frilansare och finns det också några nedsidor?


Det som är bäst är att du är fri och att du slipper ett långt commitment. Det är en så oerhört stor procedur involverad när du exempelvis ska skriva på en anställning eller säga upp dig. Det har känts ibland som att skilja sig från en partner. Varför ska det kännas så? Vi ska jobba åt samhället och våra drömmar. Du ska följa din passion och du ska trivas. Som frilansare är du fri att följa din egen väg.

Det är roligt och utmanande att vara frilansare så tillvida att det innebär en viss entreprenörskap - ett säljarbete, men samtidigt kan du passa på och lära dig nya saker och ha lång paus mellan uppdrag. Jag har djupdykt i och prioriterat min hälsa och tekniken. Jag har inget behov av att tjäna pengar kontinuerligt, utan det är bra att kunna ta pauser när ett projekt är slut. Du kan satsa på andra saker och ägna dig åt nya kunskaper. Jag vill kunna göra det. De som bygger sina egna drömmar, baserade på sina passioner, är också ofta de som tjänar mest. Det skapar motivation. Vad vill jag åstadkomma härnäst? Jag vill få nya idéer och producera någonting nyttigt för samhället. Jag vill inte behöva hetsa ut på uppdrag hela tiden, men det kan du inte välja som anställd konsult. Det är ett starkt, men förväntat tryck. Trycket att man ska dra ut på uppdrag på en gång. Som frilans så ringer mäklaren dig för att få dig på ett uppdrag, men de respekterar ändå att man kanske inte vill. Det skulle aldrig ett konsultbolag göra.

Har du varit med om att uppdragsgivare “vill konvertera dig” till anställd?


Ja, men sådana möjligheter har aldrig sett tillräckligt intressanta ut. Det finns ekonomiska incitament, ägandeskap, roll, kultur och massvis med andra aspekter som jag väger in i ett sådant potentiellt beslut. Det skulle kunna hända att jag skulle kunna ta en anställning, men det är inte särskilt sannolikt i dagsläget. Det finns väldigt få bolag där jag skulle kunna tänka mig att jobba permanent. Jag har snarare drömmar om att bygga egna bolag och vill satsa på frilansare. Jag kanske vill skapa en produkt eller ett servicebolag istället.

Har du blivit behandlad annorlunda för att du är konsult generellt eller frilansare specifikt?


Jag känner att jag ofta blir behandlad annorlunda i stor utsträckning, men inte på ett dåligt sätt. Konsult är mer en engångsvara och vi kan släppas fortare. Vi förväntas ofta leverera mer och snabbare än en anställd. Det finns också ett implicit mål att konsulterna ska agera som förebilder, vara ett bra exempel inom ett team, att vi ska lära ut vår kunskap inom en kort tid, och sen ersättas av nya konsulter med nya möjligheter.

Vad är dina tips till aspirerande frilansare och egenföretagare?


Titta på Anna Leijons guide! Du bör också börja nätverka och prata öppet med dina kollegor om dina tankar och idéer. Känner du någon annan frilansare? Träffa dem! Jag fick massvis med hjälp från vänner. Allting handlar om tjänster och gentjänster. Vi har vår tid att erbjuda varandra. Att tänka på konkurrensen blir löjligt. Satsa på din grej, hjälp varandra och ta hjälp när den erbjuds!

Hur ser du på din framtid som frilansare? Vad är dina drömmar och dina mål långsiktigt?


Jag kommer alltid att vara frilansare, men jag tror att jag kanske kommer att vara mindre teknisk och mer strategisk långsiktigt. Det finns olika sätt att tjäna pengar på och jag vill helst inte tjäna per timme. Det är lite samma sak att vara investerare som att hålla på med entreprenörskap - du vill få så bra avkastning på dina pengar som möjligt, medan om du jobbar för timme kan du bara påverka avkastningen till en viss del. Jag tycker att det är viktigt att aldrig sluta bygga nya kompetenser och att försöka att aldrig sluta vara nyfiken. Jag lär mig nytt hela tiden med hjälp av ny teknik och nya branscher och det kommer bli allt mer utmanande och svårare för alla. Det är viktigt att inte tappa stinget och att inte känna sig omotiverad. Det finns mer energi att ge. Det gäller att inte rosta fast. Exempelvis har det öppnats upp spännande möjligheter med sociala medier och alla olika kanaler att nätverka i och så vidare.






Tack för att du har läst intervjun och feedbacka gärna till mig! Jag vill även passa på och tacka Gustavo för att han ställer upp och delar med sig. Om du har några som helst frågor eller sunpunkter, maila på: anna@annaleijon.com :) Tack!

/Anna




Anna Leijon close up photo




anna leijon's lion logo



NEWS LETTER

By subscribing, you will get notified when my next content is published before everyone else.