ATT VÄLJA KONSULTUPPDRAG


Jag har alltid drömt om att skriva en bok. Min strategi för att uppnå det är att skriva en artikel i veckan (minst) och på så sätt så har jag snart en hel bok. Eftersom jag har blivit någon “guru” inom frilansarvärlden (inte mina ord och helt oavsiktligt) så kommer temat för boken bli ungefär “Frilansarguiden - hur du blir och hur det är att vara frilansare”.

Jag har redan supermycket material på min hemsida och ta ifrån och typ 500 artiklar att skriva i min backlog. Så snart jag har fått ihop tillräckligt mycket text och kapitel så skriver jag ihop boken och ger ut den i mitt bolag. Jag behöver inget bokförlag, utan kan lagra böckerna på kontoret samt sälja och skicka dem själv från min hemsida. Om någon annan vill köpa in den till sin butik så vore det ju såklart också roligt, men det är ingenting jag räknar med.

Hur som helst, här är den här veckans artikel: “Att välja konsultuppdrag”. Det är otroligt viktigt att våga tacka nej till uppdrag och ta kontroll över sin egen inriktning, tycker jag. Annars är det lätt att hamna någonstans du inte hade tänkt dig eller egentligen ville. Därför har jag tagit fram de faktorer som jag brukar utvärdera uppdrag (eller gig som media brukar kalla det) och företag baserat på. Håll till godo :)

Att välja konsultuppdrag


Som tidigare konsult och numer frilanskonsult har jag sökt en hel del (och blivit erbjuden desto färre) konsultuppdrag i mina dagar. Jag har varit konsult i hela mitt heltidsarbetsliv (det vill säga, efter studierna). Under den här tiden har jag hunnit med massvis med olika uppdrag och kunder. Snittiden per uppdrag är kanske omkring 8 månader för mig, men jag gillar också korta uppdrag. Det kan dock variera hur länge olika konsulter är ute på samma uppdrag eller hos samma kund. Oavsett så är det ett stort beslut att välja uppdrag. Förväntad tid du ska spendera av ditt liv på det uppdraget är (i mitt fall) 8 månader, vilket ändå är väldigt lång tid. Det är dessutom ett viktigt steg i din karriär och i din nisch/inriktning, vilken troligtvis kommer att påverka nästa steg i din karriär.

Ibland står du inför ett, eller till och med flera, anbud från olika uppdragsgivare. Jag har också stått helt utan uppdrag, såklart. Oavsett är det otroligt viktigt att välja rätt. Som anställd konsult blir du ofta “pushad” till att tacka ja för att minimera tiden du sitter på bänken, men som egen och frilansare väljer du helt och hållet själv. Det här innebär större frihet, men självklart också större ansvar. Ett ansvar mot dig själv att vara sann mot dig själv och verkligen ha ditt eget bästa i åtanke hela tiden så att du inte ångrar dig. Det går såklart att avsluta uppdrag i förtid, men det är inte önskvärt, varken från ditt eller kundens perspektiv.


Word cloud - att välja konsultuppdrag faktorer

I den här artikeln vill jag redogöra för de faktorer som jag tar i beaktning när jag står inför ett erbjudande. Jag gör det här för att hjälpa andra att välja uppdrag. Jag gör det här för att försöka ge anställda konsulter mer skinn på näsan och våga utmana sina pushande arbetsgivare som bara vill få ut dig på uppdrag till varje pris. Du borde först och främst ha ditt eget bästa i åtanke och vara sann mot dig själv. Sedan bör du prioritera uppdragsgivarens bästa och sist eventuella arbetsgivare, tycker jag (om du har en arbetsgivare).

Konsultens behovshierarki (inspirerad av Maslow)

Konsultens behovshierarki (eller trappa) inspirerad av Maslow och framtagen av Anna (copyright pending). Skämtåsido, dina behov och din vilja måste du se till att tillgodose först innan du kan tillgodose någon annans behov. Det är ungefär som i flygplansguiden - sätt på din mask först och hjälp sedan andra. Annars går ni under båda två. Hur som helst, om vi ser till dina egna behov och din vilja så skulle det kunna bli lättare att tacka ja eller nej till ett uppdrag om du utvärderar det utifrån vissa faktorer. Du borde ta fram de faktorer som är viktiga för dig. Här presenterar jag bara ett urval av faktorer som olika uppdrag och företag brukar gå att utvärdera ifrån. Du kan också vikta faktorerna olika och ta fram ett poängsystem, om du vill.
Objektiv faktor Preferens Förklaring
Arvode Max Det kanske "goes without saying" att den här gärna ska vara så hög som möjligt.
Avstånd Min Det är såklart önskvärt att ha kontoret nära. Speciellt om du ska vara on site.
On site/remote Remote eller max 1-2 dagar on site i veckan Jag skulle föredra ett extremt flexibelt uppdrag där jag kan välja om och hur mycket jag ska vara på kontoret. Jag tror personligen att maximalt 1-2 dagar i veckan på kontoret är att föredra.
Längd på uppdrag 3-9 månader För min del vill jag inte ha ett för långt eller för kort uppdrag. Jag gillar tre månader till ett halvår till att börja med och maximalt nio månader från start. Det är skönt från bådas håll att inte låsa upp sig för länge, tror jag.
Omfattning 80-100 % Just nu vill jag jobba 80-100 %.
Verktyg och setup Slack, Google workspace, Lenovo osv När du har varit konsult och på så många olika uppdrag som jag så har du varit med om olika verktyg och setups. Du utvecklar en preferens vad gäller vilka verktyg kunden använder sig av. Jag föredrar Slack, Google workspace (tidigare Gsuite - det vill säga Gmail, calendar, Google Meets och så vidare) och Lenovo som dator, om jag får välja helt fritt.
Bransch Bredda istället för nischa, dock ej betting Jag försöker aktivt nischa in mig tekniskt och vara bransch-oberoende, därför försöker jag faktiskt bredda mig branschmässigt och nischa mig produktmässigt. Uppdrag som breddar min branscherfarenhet har därför högst värde, men jag skulle inte vilja jobba inom betting för det är en ointressant produkt/bransch för mig.
Företagets storlek Bredda istället för nischa Samma sak här. Det som breddar min erfarenhet är att föredra och annars har jag inte jättemycket preferenser. Produkten är viktigare än företagets storlek.
Språk Engelska Här föredrar jag Engelska, men Svenska fungerar också såklart.


Nu har vi gått igenom de mer objektiva faktorerna. Här kommer dessutom de mer subjektiva faktorerna (som är lite mer svåra att ta på eller att uppskatta).


Subjektiv faktor Preferens Förklaring
Titel och uppdrags-beskrivning Product manager Vad olika titlar innebär är så otroligt olika på olika företag, men jag föredrar product owner eller product manager.
Produkt Tech-oriented, customer-facing och med en tydlig uppgift samt gärna helt ny eller åtminstone ung produkt Företagets produkt/service och hur centralt tech är i produkten specifikt och i verksamheten generellt är väldigt viktigt för mig. Ju mer centralt desto bättre. Vad gäller produkten så gillar jag customer-facing interfaces både B2C och B2B och där produktens uppgift är extremt tydlig. Gärna en helt ny produkt som inte är lanserad ännu eller som är nyligen lanserad. Jag kan skriva en hel artikel om vilka produkter jag tycker att det är roligast att arbeta med, men det har vi inte plats för här.
Människor och hetsfaktor Sköna människor och låg hetsfaktor Hur sköna verkar människorna vara på företaget? Vad har jag hört ryktesvägen och vad kan jag bedöma utifrån intervjun? Samma sak vad gäller hur hetsig stämningen är. Ju mindre hetsig desto bättre, men det kan inte heller vara slow motion. Vissa företag har dessutom en nästan toxic arbetsmiljö. Det händer när den interna stämningen blir otroligt dålig eller uppdelad i olika läger. För mig, som är intresserad av att leverera produkter som användare älskar, så vill jag helst inte hålla på med gruppterapi. Sådana miljöer försöker jag identifiera tidigt och undvika.
Närhet till tech i rollen och i organisationen Så nära utveckling som möjligt Jag vill helst vara så nära tech som möjligt utan att vara ansvarig för att skriva själva koden. Ju fler logiska operationer, algoritmer, flödes-, sekvensdiagram och arkitektritningar jag får producera och diskutera, desto roligare tycker jag att det är.




Tack för att du har läst min artikel och jag hoppas att du har lärt dig någonting och om inte att du åtminstone har fått lite inspiration :). Om du vill läsa vidare om hur du får uppdrag och var du får uppdrag så kan jag rekommendera mina tidigare artiklar: Frilansarguiden och Lista på konsultmäklare i Stockholm. Stort lycka till oavsett vilken väg du tar!

Jag är uppenbarligen engagerad och investerad i den här frågan och jag hjälper gärna andra aspirerande frilanskonsulter på vägen till eget såsom jag själv har fått hjälp av andra på min väg. Jag är jätteglad om ni har feedback till mig så hör av er till min mailadress om ni vill diskutera detta mer, har synpunkter eller frågor: anna@annaleijon.com


/Anna Leijon



Anna Leijon close up photo




*Jag är stolt medlem och admin i ett slack-workspace som heter “Frilansare Sthlm”. Du kan maila mig om du vill få en inbjudan, men observera att vi endast vill ha enskilda frilansare som medlemmar så du får gärna länka till din linkedin-profil eller ange ditt bolagsnamn i mailet. Just nu är det över 300 stycken i kanalen och vi pratar om allt möjligt. Maila mig på anna@annaleijon.com om du vill få en inbjudan.





anna leijon's lion logo



NEWS LETTER

By subscribing, you will get notified when my next content is published before everyone else.