Möt frilansarna - Theodor Sjöstedt


Theodor Sjöstedt - frilansare, big data engineer - profilbild - fyrkantig


Namn: Theodor Sjöstedt
Hemsida: sjostedt.io
Linkedin-profil: linkedin.com/in/theodor-sj%C3%B6stedt-0767b431/
Profil: Big data engineer
Utbildning: Civilingenjör - Elektronik på KTH
Antal år som egen: 0,5 år
Jobbat antal år innan blev egen: 10 år
Bolagsform: Eget aktiebolag
Bolagsnamn: Theodor Sjöstedt Engineering AB
Bokföringsupplägg: Gör allting själv
Egentid som läggs på bokföring: 2 timmar i månaden



Vad är din utbildningsbakgrund?


Jag pluggade elektronik på KTH och är civilingenjör. Det jag pluggade har egentligen ingenting med det jag gör nu att göra, men när jag valde utbildning tyckte jag att elektronik var coolt. Mina kursare som körde elektronikspåret fullt ut jobbar idag på ABB och Scania exempelvis. När jag gick ut så insåg jag dock att jag tyckte att det fanns ballare företag i tech-sfären så jag sökte mig ditåt istället.

Jag har jobbat 10 år sedan examen och min examen sammanföll ungefär med när IT-stockholm blev stort. Det var då det blev det en grej med unicorns som Spotify, Klarna och olika spelbolag. Idag tycker jag att det är en kul bransch att vara i. Det jag gillar med tech-branschen är att den är innovativ, utmanande och ledande - inte bara i vad du gör utan också i hur du gör det. Den är nytänkande i hur du jobbar. Ett exempel på det är hur enkelt det var för tech-branschen att anpassa sig till Corona och jobba remote. Inom tech var vi redan där - vi hade redan alla förutsättningar på plats. Vi jobbar egentligen inte med någonting fysiskt såsom exempelvis maskiner och robotar. Det enda som behövs är laptop och hörlurar.

Vad hade du för erfarenheter innan du började frilansa?


Mitt första jobb var som konsult inom IT på ett industribolag och min titel var ungefär “algoritmutvecklare”. Sedan blev jag anställd på en annan industrijätte, men jag kände personligen att det var lite långsamt och mossigt. Jag började intressera mig för andra ämnen såsom exempelvis agil utveckling och test-driven utveckling. Jag nördade ned mig i de klassiska böckerna inom det här som är skrivna av lite olika gubbar på 90-talet.

Sedan blev jag anställd IT-konsult i sju år. Där hade jag lite olika typer av uppdrag. Det första uppdraget var på en amerikansk spinoff från Paypal och jag jobbade som utvecklare. Jag kallades för “forward deployed engineer”, men jag var framförallt Data engineer. Bolaget jag var på kan sägas vara en av de första som höll på med att produktifiera big data. Jag drev olika typer av utredningar inom big data och hittade mönster i stora datamängder.

Efter det uppdraget gick jag till en mediekoncern som backendutvecklare och höll på med Java, Javascript, Python, Scala (de stora språken) och allt inom webb och mobil. Jag var med och byggde mediahusets första app. Jag är stolt över den leveransen och hade fingrarna med i spelet i egentligen all backend och i API:erna.

Jag var också föräldraledig ett tag och hjälpte sedan IT-konsultbolaget som jag var anställd på med att starta upp ett kontor i Köpenhamn bland annat. Jag var också på ett finansbolag och hjälpte dem att hitta startups att investera i, men nu är jag frilansare. Det känns bra att vara sin egen ekonomi- och säljavdelning! Alla roller som IT-konsultbolaget hade anställda till innehar jag själv nu istället. Just nu har jag ett frilanskonsultuppdrag där jag håller på med open banking och data engineering.

Vad gjorde du när du började få upp ögonen för “frilansandet”?


Jag har alltid tänkt att jag ska bli egen någon dag. Jag har haft som mål att starta eget bolag - att starta ett produktbolag, men nu är det jag som är produkten. Under min uppväxt var min mamma egen länge inom momsredovisning så det kändes naturligt att bli egen. Efter min föräldraledighet bytte jag. Det fanns ingen möjlighet för mig att gå tillbaka efter det. En kompis hjälpte mig att bli egen och han brinner verkligen för det. Det är som att han är jobbmässarekryteraren för frilansare. Vi lunchade några gånger. Jag visste att jag skulle byta jobb, men jag hade också ett jobberbjudande på en designfirma att ta ställning till. Jag stod och vägde mellan egen frilanskonsult och det erbjudandet. Mitt löneanspråk blev dock refuserat på designbyrån och jag fick mycket mer betalt som egen. Dessutom, som anställd, så måste du ha en chef och som håller i olika medarbetarsamtal och utvecklingssamtal, pratar om din utvecklingskurva och så vidare. Det kändes konstigt. Jag gillar coachning och hade kanske trivts i någon ung, hipp och cool organisation, men bara tanken på att ha en chef kändes bisarr. Det kändes som att ta ett steg tillbaka.


Hur gick du över från anställd till frilansare?


Jag träffade lite olika mäklare och blev inbjuden i frilansslacken*. Då började det gå upp för mig att det var det här jag ville göra. Jag kände en massa folk som blivit egna och jag frågade dem om hur de fått sitt uppdrag, hur det fungerar med att ha barn och att vara egen och så vidare. Jag ställde en massa jobbiga frågor. Om jag ska göra någonting så gör jag det utförligt. Jag träffar många mäklare, gör ett gediget arbete, sourcar uppdrag till mig själv och så vidare. Jag fastnade för en viss konsultmäklare. Det var inga krusiduller med dem. De tar 10 % och det är transparent.

Jag är aldrig “för bra” för att förstå att jag måste vara beredd på att ta “vilket uppdrag som helst”. Du måste nästan ha inställningen att inte vara picky från starten! Kolla runt lite och snacka med mäklare. Fråga dem om det är lätt eller svårt att sälja dig. Du kan inte vara superkräsen. Du måste vara stolt och rak i ryggen samt nöjd och glad med det du får och det du levererar.

Har du eget aktiebolag?


Jag har eget aktiebolag och jag valde det på grund av att det är “bättre med mer pengar än mindre pengar”, så att säga. Det är en no brainer. Det krävs en omsättning över en viss summa för att det ska vara värt det, men det kommer nog alla konsulter inom IT upp i. Utdelningen är en annan viktig faktor till varför du vill välja att köra aktiebolag jämfört med övriga upplägg. Jag gör all bokföring själv inklusive årsredovisning. Min mamma driver ju också eget och gör all redovisning själv så jag får en del hjälp därifrån! Det är lätt att göra fel och det är frustrerande, men jag blir snabbare och snabbare hela tiden. Jag skriver alltid en lathund varje gång jag gör någonting för första gången. Då skriver jag upp alla steg - som exempelvis att betala ut lön - då har jag det sparat och dokumenterat till nästa gång.

Vad är din nisch och den roll du brukar ha på dina uppdrag? Vad krävs av den rollen?


Jag jobbar framförallt med big data och det skiljer sig från andra dataroller. Big data är ofta så kallad smutsig data och i stora mängder. Datan har ett “general purpose”. Jag behöver ofta flytta datan eller kanske ändra i den. Jag behöver göra någonting med den - raffinera den. Data liknas ju ofta med råolja och petroleum. Datan behöver produktifieras. Det är inte många som kan det. Bland företag i Stockholm så är det de stora som har specifika data engineers som inte sysslar med backend eller med att bygga tjänster. Språk som jag använder mig av är ofta Java, Scala och Python. För att göra karriär inom det som jag gör så behöver du vara intresserad av teori generellt och algoritmer samt komplexitet specifikt. Ett exempel på ett problem är att ta reda på vilken sorteringsalgoritm som har lägst tidskomplexitet. Det är rätt så nördigt.

Framtiden ser ljus ut inom mitt område. Det är lätt att hitta uppdrag. Det är svårt för bolagen att rekrytera till dessa roller. Data är överallt. Företag har en massa, men vet inte vad de ska göra med den. De nya, cool produkterna bygger ofta på data. Företagen som lyckas bygga bra big data-produkter är duktiga på att processera datan och har stor tillgång till den. Det är många nya bolag som bygger på detta, som exempelvis Tiktok. Inom machine learning så jobbar vi ofta som team. Det är ofta två data engineers (som jobbar med data i sig) och två data scientist (inom machine learning eller andra nischer). Det är ett typiskt team inom dataprodukter. Målet för teamet är ofta att produktifiera datan och få produkten stabil. Det är det som jag jobbar med och som krävs av mig i min roll.


Hur skiljer sig en anställning mot frilansande för dig och i din roll?


Att vara anställd på ett konsultbolag skiljer sig inte så mycket mot att vara egen. En grej är såklart julfesten, men den kan jag vara utan. Du har inga rättigheter och inga skyldigheter som egen. Du är ditt eget bolag. Det är en fundamental skillnad. Att jobba på ett bolag till att ha ett bolag - att vara ett bolag. Ägandefrågan är central. Ska du jobba för några andra ägare som hade lite flyt för 20 år sedan och råkade grunda någonting som blev fett eller ska du äga själv? Här äger jag allt istället. Det kräver mer fantasi - du får akta dig så du att inte blir mossig!

Vad är bäst med att vara frilansare och finns det också några nedsidor?


Det som är bäst är enkelheten, friheten, att inte behöva fråga om lov och att ha lång semester under somrarna. Det är såhär enkelt: om jag jobbar får jag pengar och om jag inte jobbar får jag inte pengar. Undrar du om du har råd med semester så är det bara att göra en kalkyl. Att göra en så kallad cashflow forecast, som min mamma har lärt mig att det heter. Det är roligt! Mentaliteten är att “du säger till om ledighet - du ber inte om lov”. Det är också oerhört smidigt med barn för du behöver inte engagera dig eller ha så mycket annat för dig än uppdraget.

Det som eventuellt skulle kunna vara en nedsida är det sociala. Vi diskuterar dock att anordna en konferens för frilansare och vi har en egen slackkanal* - det är en bra början! Jag skulle vilja ha ännu mer community och lära känna folk och göra kul grejer! Jag skulle vilja bara gå ut och dricka öl en kväll med mina frilansarkollegor, men det är klart att det är svårt i pandemin. Det är lätt att bli bekväm och det är lätt att bli en solo player som egen.


Har du varit med om att uppdragsgivare “vill konvertera dig” till anställd?


Ja, fast inte jätteofta. Jag har inte alltid riktigt gjort som jag har blivit tillsagd. Jag har aldrig varit anställningsmaterial, utan jag är bra på att vara konsult. Om jag ska gå tillbaka till att vara anställd så behöver jag få ett jäkligt bra erbjudande. Att joina en startup och snarare gå in med egna pengar. Om jag ska vara anställd är ägandeskapet nyckeln. Ingen anställning utan ägandeskap. Jag vill ha en stake i det jag håller på med.

Har du blivit behandlad annorlunda för att du är konsult generellt eller frilansare specifikt?


Jag har varit konsult så länge. Det är inte någon skillnad på att vara anställd konsult jämfört med frilansare ur den bemärkelsen, men du har ännu mer ett eget varumärke. Det är enklare. Du behöver inte stå till svars för vad någon annan gör. Det skiljer sig från bolag till bolag om du får komma på deras julfest som konsult. Det är olika i deras policys. För mig är det alltid “vi dag 1” - min inställning är alltid 100 % på konsultuppdraget, oavsett om jag är anställd konsult eller egen.

Vad är dina tips till aspirerande frilansare och egenföretagare?


Prata med många olika människor och fråga dem om de i sin tur har tips på folk som du kan prata med det här om. Repetera sedan. Ställ många dumma frågor. Får du ta semester? Vad händer om du är sjuk och så vidare.

En del tror att du får sämre uppdrag som egen och många har en bild av att det är värre än vad det är. “De coola uppdragen går till konsultfirmorna, medan frilansarna får skiten”. Det stämmer inte. Konsultbolagen vill alltid växa och de vill exempelvis inte sprida ut folk för mycket. Med andra ord vill de gärna ha många av sina konsulter hos samma kund. Det och andra aspekter gör att det finns andra förutsättningar som egen med exempelvis skräddarsydda upplägg och så vidare.

Hur ser du på din framtid som frilansare? Vad är dina drömmar och dina mål långsiktigt?


Jag vill vara en ‘’maker” som skapar saker och ting. Jag gillar att bygga och göra saker och jag vill bygga grejer inom det. Frilansandet kan finansiera den drömmen. Det har varit en bra deal hittills. Jag vill bygga upp bolag som gör något. Det är smidigt att du kan göra det som egen. En del av mina pengar hade ändå gått till 3D-skrivare, CNC-fräsare och laserskärare - nu kan jag köpa det i mitt företag till min side-business istället och bygga företag. Det beskattas mindre! Vad du än kan råka vara intresserad av borde du göra det inom bolaget, men det får ju inte heller vara för långt ifrån lådan. Det är som att du är din egen inkubator i ditt egna bolag. Det är en trygg miljö. Du har ingen stress eller press att behöva tjäna pengar från sidoverksamheten snabbt. Konsultandet är grundpelaren och det går att ta ut svängarna och experimentera! Det går att skala upp både det ena och ned det andra. Om du får snurr på sidoverksamheten kan du skala ned frilansandet och tvärtom. Du kan ta ledigt och bara jobba med sidoverksamheten också om du vill det. Det är en administrativ grundpelare att stå på.

Du behöver inte starta ett till bolag för det är onödigt om du gör allting själv där också. Det går att ha en verksamhetsbeskrivning som beskriver flera verksamheter inom samma bolag till skatteverket. Du får ha det och det är bra att inse det! Om du däremot ska anställa eller ta in en co-founder så är det aktuellt att tänka annorlunda och kanske starta upp ett till bolag. □






*Om du också vill bli inbjuden till Frilansslacken så hör av dig till mig på anna@annaleijon.com

Tack för att du har läst intervjun och feedbacka gärna till mig! Jag vill även passa på och tacka Theo för att han ställer upp och delar med sig. Om du har några som helst frågor eller sunpunkter, maila på: anna@annaleijon.com :) Tack!

/Anna




Anna Leijon close up photo




anna leijon's lion logo



NEWS LETTER

By subscribing, you will get notified when my next content is published before everyone else.