Möt frilansarna - Lars Wikman


Lars Wikman - frilansare, utvecklare - profilbild - fyrkantig


Namn: Lars Wikman
Hemsida: underjord.io
Nyhetsbrev: underjord.io/newsletter
Linkedin-profil: linkedin.com/in/lawik
Profil: Utvecklare & Tech lead
Utbildning: Gymnasial
Antal år som egen: 3 år
Jobbat antal år innan blev egen: 10 år
Bolagsform: Eget aktiebolag
Bolagsnamn: Underjord AB
Bokföringsupplägg: Tar in professionell hjälp i form av min hustru
Egentid som läggs på bokföring: 2 timmar i månaden



Vad är din utbildningsbakgrund?


I gymnasiet läste jag estet, konst och formgivning. Efter gymnasiet studerade jag japanska i Göteborg och efter det pluggade jag till bibliotekarie Borås. Efter mina studier började jag dock jobba som utvecklare direkt. Jag hade hållit på med utveckling som en hobby länge. Jag har egentligen hållit på med utveckling ända sedan jag var 14 år då jag byggde min första hemsida. Vid 21 års ålder fick jag betalt för första gången för att faktiskt bygga någonting. Jag byggde en hemsida åt en entreprenör som var en kompis kompis. Han var en konsultande projektledare. Hans tidigare “webb-snubbe” hade gått upp i rök och han behövde en ny snabbt. Han frågade ungefär “du byggde väl den här föreningens hemsida förut?” och mer intervju eller CV behövdes inte. Hemsidan byggde jag i Wordpress. På torsdagen fick jag förfrågan och på lördagen ville han ha den. Jag byggde en enkel hemsida till att börja med, men sedan ville han ha mer hjälp.

Vad hade du för erfarenheter innan du började frilansa?


När jag började arbeta som frilansare vid 21 års ålder tog jag alldeles för lite betalt, men jag hade kunder, tack vare honom. Jag behövde aldrig hitta egna kunder så det var inte riktigt frilans, utan snarare mer likt en anställning. Jag hade eget i två till tre år och det var mitt första jobb. Efter det blev det byrå. Det var en webb- och appbyrå som red på smartphone-telefonernas intåg. Vi gick från fyra till fyrtio anställda på två år, vilket var en otrolig resa. Jag var huvudtekniskt ansvarig, tech lead och CTO. Byrån kollapsade dock så småningom under sin egen hastighet. Främst kollapsade den för att vi inte kunde säga nej till våra kunder. Det blev också problem med lönsamheten jämfört med de kostnader som man drog på sig. Jag slutade i den vevan.

Sedan blev jag konsult i enskild firma och fortsatte hos en av kunderna från byrån. Efter det tog jag en anställning på ett produktbolag. Där var jag i flera år och det var egentligen min sista anställning. Jag var produktansvarig tekniskt och det var på Sveriges största webbsystem och appar för förskolan. Det var roligt att ha glada barn som kundbas. Det var ett fint ställe och ett fint företag. De hade dock lite för lite resurser och jag tyckte inte att de investerade tillräckligt i min produkt. Det var bara jag och en junior utvecklare och till slut kände jag för ett ombyte.

Allt som allt jobbade jag i tio år innan jag blev egen och började frilansa på riktigt. Jag tog en sommar ledigt innan jag startade upp som egen. Jag ville bli egen för att det var mer varierat och för att jag kunde driva mina egna idéer. Marknaden var också välvilligt inställd, så att säga. Det var enkelt och relativt riskfritt att bli frilansare för mig. Jag har haft rekryterare i hasorna konstant och jag fick ett första uppdrag omgående. Det var ett uppdrag med en senior titel. Jag behövde ha viss driftvana och kunna molntjänster.

Vad gjorde du när du började få upp ögonen för “frilansandet”?


Frilansandet tilltalade mig så tillvida att du har ett oberoende som frilansare och egenföretagare som du inte har som anställd. Jag vill kunna vara oberoende och inte ha en och samma kund eller arbetsgivare konstant som står för alla mina intäkter. Jag vill hitta ett hållbart sätt att inte behöva oroa mig mellan varven. Jag vill också innovera med andra intäktsströmmar. Frilansandet innebär ett annat tänk och är en mer permanent setup.

Hur gick du över från anställd till frilansare?


Det är enklast att bli enskild näringsidkare och ha enskild firma för att komma igång snabbt. Det går snabbt att registrera, kostar ingenting och ett år senare skaffade jag ett aktiebolag istället. Jag sade upp mig, registrerade en domän och satte upp min hemsida. Jag ringde några rekryterare och kände några som jag tyckte var bra sedan tidigare. Jag hade också en del egna kontakter och registrerade mig på olika marknadsplatser.

Det är bra att ha en publik. Det är en bra motor och en kontinuitet mot sin plattform. Jag ville inte bara ha Youtube, Instagram eller Twitter eftersom de avgör om jag får vara på internet eller inte. De kan stänga av folk och du är helt beroende av dem. Det går att rycka undan en hel plattform och då förlorar du allting som du har byggt upp. Jag började istället publicera mina artiklar på webben och på Hackernews där jag själv kontrollerar publiceringen. Det går absolut att tjäna pengar utan publik också, men det handlar om vad dina ambitioner är. Jag tror att det är svårare att vara frilansare utan att ha en publik. Jag tycker om att vara offentlig och att prata med människor.

Har du eget aktiebolag?


Jag har ett aktiebolag sedan ett, två år tillbaka. Min fru är chefsekonom och bokföringsansvarig samt redovisningskonsult så det är en drömsetup. Jag skickar mina kvitton till en kvitto-mailadress i PDF på alla mina inköp. Inköp som exempelvis serveravgifter, olika SaaS-tjänster och så vidare.

Varför jag valde namnet Underjord AB är för att jag är en gammal entusiast av svensk hiphop och underground. Det refererar också till hacking stories och den så kallade roliga baksidan av internet. Det finns också något slags hipsterdröm inbakad om att någon gång i framtiden sälja grönsaker och ha en grönsaksodling. Jag gillar färg, form, bilder och idéer och att berätta någonting. Loggan är en beta som har elektriska ledare som ett kretskort.

underjord ab logga beta kretskort

Vad är din nisch och den roll du brukar ha på dina uppdrag? Vad krävs av den rollen?


Jag hjälper företag och deras små till medelstora team med att jobba med sin teknologi på ett hållbart sätt. Jag är vad du kallar för en Tech lead. Jag kommer in och driver ofta en egen linje. Jag hjälper till med produkten och är självgående. Kunderna vill ofta att jag ska coacha och hjälpa andra utvecklare och att jag ska peka ut nya riktningar och projekt. Jag trivs bra med att prata med beslutsfattare, vilket är nödvändigt i min roll. Jag sätter företaget i första rummet och tekniken sen. Jag får förtroende av personer som fattar beslut och jag är villig att prata med dem - det är det inte alla som är. Jag har ofta en typ av autonom position och kommer med åsikter. Jag brukar tänka i det större perspektivet - exempelvis, hur ska vi tjäna pengar på detta? Hur kan vi spara pengar? Hur kan vi hålla i plånboken och hålla kostnaderna låga?

Jag kan framförallt Elixir, Javascript, Python, Php och är webbfokuserad. Utöver det har jag också blivit något av en expert inom Elixir och det är ett programmeringsspråk man kan höra mig prata mer om i Kodsnack episod 385. Det är ett så kallat högnivåspråk såsom Ruby on rails eller liknande. Det är särskilt bra för att bygga webbsystem och har ett väldigt produktivt ekosystem. Elixir är byggt ovanpå Erlang, ett språk som Ericsson skapade för bra länge sedan. Det är ovanligt väl lämpat för att dra nytta av många processorkärnor och att bygga distribuerade system av flera servrar samtidigt.

Just att det är byggt för telefoni gör att det har spännande egenskaper. Har du exempelvis ett problem med ett telefonsamtal så ska inte hela switchen stänga ned på grund av det. På så vis blir det bra för många processer. Exempelvis chattprogrammet Discord bygger på samma teknik.

Hur skiljer sig en anställning mot frilansande för dig och i din roll?


Jag gör flera saker. Det är mer sälj, marknadsföring, bygga nätverk och community-kopplingar. Det är mycket mer frihet i vad jag väljer att göra och det är så jag vill jobba. Jag behöver heller inte jobba lika mycket och jag jobbar inte lika mycket med själva kodproduktionen som jag som anställd hade behövt göra. Det är stor variation.

Vad är bäst med att vara frilansare och finns det också några nedsidor?


Det bästa med att vara frilansare är flexibiliteten och att kunna välja att jobba. Jag kan vrida på kranen och välja att ta mer eller mindre jobb beroende på hur jag känner. Om jag väljer att jobba mer så tjänar jag mer, men jag tjänar mer än jag hade gjort som anställd oavsett. Jag har en respektabel lön och ledigt varje onsdag för att ha mer tid med mitt barn. På så vis kan också min fru vara föräldraledig mer. Som egen kan jag sätta det villkoret själv.

Nedsidorna med att vara frilansare är inte så många. Jag tycker om ansvar även om det kan vara tungt ibland. Jag upplever att det är svårt att koppla loss från jobbet. Jag är väldigt engagerad och har oändligt mycket att fundera över, vilket är både kul och utmanande.

Har du varit med om att uppdragsgivare “vill konvertera dig” till anställd?


Ja, folk undrar ofta om det är möjligt. Jag försöker vara tydlig med att inte är aktuellt redan innan. Jag tror att jag har många som skulle välkomna mig om jag skulle vilja bli anställd. Jag har en hel del gamla kunder och sådär.

Jag ser mig själv inte vända om och ta en anställning någonsin, men om reglerna för företag exempelvis ändras drastiskt och om det blir farligt eller otroligt riskfyllt i världen eller marknaden. Om IT-marknaden börjar trenda åt ett dåligt håll och jag tycker att det är jobbigt - då skulle jag kunna tänka mig att överväga en anställning. Just nu upplever jag dock att jag är trygg. Däremot kan det hända saker i livet och man kan börja tänka annorlunda och göra omprioriteringar, men det är ingenting som är aktuellt just nu.

Om jag skulle få den perfekta anställningen. Om det är någonting som jag verkligen vill göra så kanske jag skulle överväga det. Jag fick dock en intervju för ett perfekt jobb som jag blev headhuntad till, men jag tackade nej. Det är inte kompatibelt med frilansande. Det hade varit ett riktigt heltidsjobb. Det vill säga, ett heltidsjobb på säkert över 40 timmar i veckan. Det finns vissa restriktioner med anställningar då det exempelvis kanske inte är lämpligt att synas så pass offentligt som jag gör. Jag vill kunna fortsätta med det och därför skulle inte vissa anställningar fungera.

Har du blivit behandlad annorlunda för att du är konsult generellt eller frilansare specifikt?


Ja, men inte negativt. Det har varit varierat. Vissa företag bjuder in alla konsulter till sina after works, men jag är inte petig. Det är viktigt för mig att företaget inte “får för sig att jag är anställd”. Jag vill kunna tacka nej till sociala aktiviteter och att behöva delta i vissa i möten. Exempelvis all företags-teambuilding som du måste vara med på som anställd, men inte som konsult. Om det är en teambuilding enbart med mitt team så kan jag känna att det är okej ibland om det verkar rimligt, men helst vill jag inte spendera tid på det. Jag vill bygga på den där grejen och sedan vill jag släppa det och gå spela in podd, exempelvis. En del småskaliga företag kan vara riktigt trevliga som anställd, men på vissa företag har jag hört talas om hur vissa kickoffer kan vara. Det skulle jag för mitt liv verkligen försöka undvika. Du har en enkel out som konsult och ibland är du inte ens bjuden. Du kan dock alltid tacka nej. Pressen är en annan som anställd. Då förväntas du delta och engagera dig med ett konstant leende på läpparna.

Vad är dina tips till aspirerande frilansare och egenföretagare?


Om du inte vet vilken riktning du vill köra, hitta någon som du kan inspireras av! Någon som kanske till och med kan coacha eller lotsa dig lite grann. Någon företagare i din bransch. Skaffa en mentor som kanske är helt oberoende och som gör något du gillar. Forma dig en inriktning. Då blir det tydligare och enklare att veta vad du vill och vad du bör göra.

Hur ser du på din framtid som frilansare? Vad är dina drömmar och dina mål långsiktigt?


Jag kommer alltid vilja fortsätta frilansa i någon utsträckning. Jag vill dock skaffa mig inkomster från produkter och utöka det. Jag har en mentorskapsverksamhet där jag samtalar med utvecklare. Jag lotsar och guidar dem tekniskt och karriärmässigt. Jag vill lära ut mer och dela med mig mer.

Jag har en viktig tyngdpunkt kring just oberoendet. Det är viktigare än frilansandet. Jag kan hyras in för att spetsa till något som konsult och rådgivare, men jag kommer aldrig släppa tangentbordet. Jag gillar att koda och gärna open source-projekt. Antingen så fokuserar jag mer på rådgivningsdelen eller så kodar jag jättemycket istället, men på egna projekt och produkter. Jag vill ha mer att göra med bolaget och en blandad verksamhet och olika inkomstkällor. □





Tack för att du har läst intervjun och feedbacka gärna till mig! Jag vill även passa på och tacka Lars för att han ställer upp och delar med sig. Om du har några som helst frågor eller sunpunkter, maila på: anna@annaleijon.com :) Tack!

/Anna




Anna Leijon close up photo




anna leijon's lion logo



NEWS LETTER

By subscribing, you will get notified when my next content is published before everyone else.