Möt frilansarna - Gabriella Evelina Britth


Gabriella Britth - frilansare, UX och Art director - profilbild - fyrkantig


Namn: Gabriella Evelina Britth
Hemsida: trippplerainbow.se och instagram.com/digitalaord
Linkedin-profil: linkedin.com/in/gabriellabritth
Profil: UX & Art Director
Utbildning: School of Visual Arts, Istituto Europeo di Design och Hyper Island
Antal år som egen: 6 år
Jobbat antal år innan blev egen: 3 år
Bolagsform: Enskild firma och eget aktiebolag
Bolagsnamn: Trippple Rainbow AB och Gabriella Britth
Bokföringsupplägg: Till vårt AB anlitar vi expert och i min enskilda firma gör jag allting själv
Egentid som läggs på bokföring: AB: 2-2,5 och min enskilda firma 1-1,5 timmar i månaden i snitt



Vad är din utbildningsbakgrund?


Jag är Art Director och har studerat vid School of Visual Arts, Istituto Europeo di Design och Hyper Island. Jag hade lärt mig grunderna sedan innan när jag började studera till Interactive Art Director på Hyper Island.

Vad hade du för erfarenheter innan du började frilansa?


Jag jobbade som anställd i tre år innan jag blev frilanskonsult. Jag jobbade på en webbyrå/reklambyrå bland annat och vi hade exempelvis en biltillverkare som kund. Jag höll framförallt på med relationsmarknadsföring och någonting som kallas för direct consumer. Det innebär att du använder data på kunder för att på så vis skapa en bättre upplevelse och visuella patterns av UX/UI.


Vad gjorde du när du började få upp ögonen för “frilansandet”?


Jag började förstå att frilans innebar att jag hade större frihet att åka och vara var jag ville. Jag kunde dessutom göra exakt samma sak fast med trippla inkomsten sedan innan. Det gjorde mig väldigt motiverad. När jag sedan blev egen tripplade jag också min lön över ett bräde och behöll samma kund.


Hur gick du över från anställd till frilansare?


Direkt efter att jag sade upp mig åkte jag till Los Angeles. Jag fortsatte jobba mot mina svenska kunder i Sverige när jag var i LA, men by law så fick jag inte jobba i USA längre än sex månader. Därför åkte jag hem och testade på frilansarlivet i Stockholm. Då testade jag mig verkligen fram. Jag och min bolagspartner James såg till att meet and greet så många som möjligt, men de allra flesta kunder har egentligen kommit till oss via kontakter.

Har du eget aktiebolag?


Jag har haft en enskild firma innan aktiebolaget. Min grafiska design-del har jag traditionellt haft på det enskilda bolaget. Aktiebolaget ger dock möjlighet att tjäna mer pengar, eller snarare spara mer pengar. Du betalar inte lika mycket skatt. Om du kommer över en viss omsättningsbarriär bör du gå över till AB. Jag har aktiebolaget tillsammans med James och vi ser till att vi jobbar lika mycket, vilket är nyttigt. Vi sporrar varandra.

Vad är din nisch och den roll du brukar ha på dina uppdrag? Vad krävs av den rollen?


Jag har varit egen i sex år nu och min profil är UX & Art Director, och i den rollen ingår UX- och UI-design – inklusive strategi. UX handlar om hur det fungerar och UI om hur det ser ut. Ibland blir det en hel det projektledning och att leda workshops också. Olika projekt ser olika ut och jag jobbar inte strikt med enbart UX/UI-design. Mina kunder behöver ofta hjälp med design generellt.

I min roll är det bra om du kan grunderna och att du utgår från och lär dig det analoga, bland annat. Analoga grejer och ämnen som typografi, färglära och så vidare. Ett tips är att lära dig det innan du går över till det digitala! Efter att du har lärt dig grunderna tycker jag att du ska testa dig framåt, men grunderna är viktiga.

Hur skiljer sig en anställning mot frilansande för dig och i din roll?


Jag har mer frihet. Det är ingen som bestämmer över mitt schema och jag har mer pengar på fickan. Jag jobbar dessutom mindre nu än jag gjorde som anställd. På byrå skulle det vara omkring 35-40 timmar i veckan med en hel del övertid som förväntades – då pratar vi kväller och nätter flera gånger i månaden, men nu jobbar jag ungefär 30. Ibland kan jag behöva jobba mer i perioder, men överlag så är det mindre jobb nu.

Vad är bäst med att vara frilansare och finns det också några nedsidor?


Som egen får du ett viktigt wake up call och inser vad din tid verkligen är värd. Det är lätt att jobba för mycket som anställd och hamna i fel spår. Nedsidan med att vara frilansare är dock att i början var jag rädd för att vi inte skulle få några kunder. Min partner, James, sade dock att “det löser sig”. Sedan dess, under hela vår resa, har det hänt två till tre gånger att vi har undrat “vad gör vi om vi inte får något uppdrag i närtid?”. Då har det känts läskigt, men det har alltid löst sig. Då visste vi inte hur nästa månad skulle se ut. Du får ta tag i det på ett eller ett annat sätt. Jag startade ett instagram-konto, exempelvis. Du får tvinga dig själv framåt. Instagram-kontot som jag skapade heter “Digitala ord”: instagram.com/digitalaord och där reder vi ut missförstånd som föreligger kring digitala ord, såsom exempelvis skillnaden mellan “kundresa” och “användarresa” och så vidare.


Har du varit med om att uppdragsgivare “vill konvertera dig” till anställd?


Ja, jag har fått erbjudanden om anställning, men de har varit försiktiga. Jag har alltid försökt vara väldigt tydlig med att det aldrig kommer att ske. Mina uppdragsgivare har försökt formulera sig lite luddigt som att “det finns redan de som går under vårt tak” och sådär, men det kommer dock aldrig att ske. Det finns inte på världskartan.

För att jag skulle överväga en anställning så skulle det behöva vara ett smidigt upplägg. Att jag skulle ha ansvar, men som inte är tidsbundet och jag skulle få jättemycket i lön. Jag skulle få vara var jag vill och att ingen klockar mig. Det har däremot blivit extra smidigt att vara frilansare under Corona eftersom alla andra jobbar hemifrån också. Allting är digitalt och att vi inte har några fysiska möten. Alla har äntligen börjat inse att det verkligen går att jobba på det sättet.

Har du blivit behandlad annorlunda för att du är konsult generellt eller frilansare specifikt?


För mig har det inte varit lika mycket waste of time sedan jag blev frilanskonsult. Arbetet är mer tidskoncentrerat och kunden är snabbare på att get to the point. Det blir helt enkelt mindre fluff. Jag tycker att det är trevligt att ses, men ibland onödigt att fika och sådär. Jag är en social person så jag lider ingen brist på det, men jag värderar verkligen min frihet. Jag vill spendera min fria tid med mina vänner. Jag såg inte riktigt poängen med att lägga ned tid på kollegor - tid som hade kunnat spenderats mer produktivt.

Vad är dina tips till aspirerande frilansare och egenföretagare?


Just do it - kör! I början var jag rädd för Skatteverket, men det är bra att veta att det går att gå kurser både online och offline för att lära sig the basics. Jag gick runt i början och var rädd för att jag skulle hamna i fängelse om jag gjorde fel. Jag har insett nu att det är de som fifflar som hamnar i fängelse. Jag fifflar såklart inte, men kan fortfarande göra misstag. Jag har haft en stor rädsla för att göra fel sedan starten. Om du däremot gör som jag så har du mer tid över än när du var anställd så då kan du lägga lite av den tiden på att sätta dig in i bokföringen. Testa dig fram och du bör också räkna på pengarna! Det är en viktig morot.

Hur ser du på din framtid som frilansare? Vad är dina drömmar och dina mål långsiktigt?


Hittills känns det som att jag har utvecklats i cykler - tre till fyra års-cykler. Låg-, mellan- och högstadiet och sedan gymnasiet. Jag jobbar tre år innan jag blev egen. Nu är det dags för någonting nytt! Jag har många idéer och vi har startat företag under Trippple Rainbow. Jag skulle kunna tänka mig att vara anställd i mina företag som jag äger, men aldrig anställd annars. Just nu håller vi på med ett B2B-företag. Vi är på gång med att ta fram en MVP och en testpilot inom sex månader. Det känns riktigt spännande! Vi har haft olika idéer som har dykt upp och vi har gjort intervjuer med potentiella kunder. Vi har testat oss framåt och ibland ser vi exempelvis att det inte finns någon efterfråga och då ändrar vi inriktning. Som egen jobbar du hela tiden på din business model. □






Tack för att du har läst intervjun och feedbacka gärna till mig! Jag vill även passa på och tacka Gabriella för att hon ställer upp och delar med sig. Om du har några som helst frågor eller sunpunkter, maila på: anna@annaleijon.com :) Tack!

/Anna




Anna Leijon close up photo




anna leijon's lion logo



NEWS LETTER

By subscribing, you will get notified when my next content is published before everyone else.