Att göra sin årsredovisning som nybliven egenföretagare
Som egenföretagare, frilanskonsult, och framförallt som skribent inom dessa ämnen, får jag ofta frågor från aspirerande egenföretagare om bokföring i största allmänhet och årsredovisning i synnerhet. Jag skulle våga påstå att rädslan för bokföringen (och främst mängden av bokföring) är det som avskräcker flest från att bli egenföretagare och frilanskonsulter. Många målar upp en skräckbild för sig själva där de fullkomligt drunknar i administrativt arbete kopplat till sitt potentiella företag. Mitt mål med mitt skrivande är att öka transparensen och inspirera fler till att bli “gigare” så med den här bloggartikeln hoppas jag att jag kan punktera denna omotiverade oro!
Min inställning till min bokföring är “best effort”. Jag vet att jag aldrig kommer att kunna ha tid till att (eller ens vilja) bli expert på just bokföringsaspekten av att ha eget företag. Givet att du har en så liten och enkelt verksamhet som enskilda frilanskonsulter har så tror jag att det räcker gott och väl. De eventuella fel jag har gjort skulle kunna upptäckas vid den stickprovskontroll som vissa företag utsätts för - den fruktade revisionen. Jag är dock fullkomligt övertygad om att en revisor kan hitta fel i vilken redovisning som helst och det handlar om att göra sin bokföring så utförligt som du kan. Som med alla lagtexter är det ibland också en tolkningsfråga. Jag är dessutom nästan säker på att, om jag har gjort något fel i min bokföring, så är det mer sannolikt till min nackdel än min fördel (exempelvis att jag har betalat för mycket skatt). Med det sagt - om någon som läser den här artikeln och min årsredovisning hittar fel så får ni jättegärna påpeka dem för mig!
Nu har jag förklarat för er hur jag resonerar kring min bokföring och vad min inställning är när det kommer till “att göra fel”, som så många går omkring och oroar sig för. Dock måste jag påstå, att nu när jag enbart har konsultverksamhet i bolaget, är det faktiskt inte särskilt svårt alls med bokföringen! Google är min bästa vän och jag kan nästan garantera att alla problem som du dyker på - åtminstone i början - har någon undrat över tidigare och svaret hittar du ofta efter lite googlande. Det finns mängder med forum, hemsidor, bloggar och givetvis också experthjälp att ta del av. Skulle jag känna behovet så skulle jag absolut överväga att ta in experthjälp, men i nuläget har jag gjort allting själv sånär som på med hjälp av dessa två fantastiskt bra online-hjälpmedel:
- Bokio (gratis)
Kontinuerligt under hela året använder jag Bokio till all bokföring inklusive momsrapport (för att redovisa momsen). - Årsredovisning online (1 380 kr exklusive moms)
Nu efter slutet av räkenskapsåret har jag använt mig av Årsredovisning online för att skapa själva årsredovisningen, inkomstdeklarationen och för att göra bokslutet. De samarbetar med Bokio och läser in alla siffror direkt från bokföringsprogrammet så det är väldigt smidigt.
Jag publicerar mitt företags årsredovisning här för allmän beskådan. Först hade jag tänkt att smycka ut den med bilder och göra den riktigt snygg (såsom publika aktiebolag brukar göra), men sedan insåg jag att det är en bra poäng att göra den så barskrapad och enkel som den bara kan bli. Anledningen till det är helt enkelt för att jag vill visa alla miniminivån - the bare minimum - och att det är inte mer än såhär som behövs! Nästa år ska jag överväga att göra en riktigt snygg årsredovisning, men i år vill jag som sagt visa hur kort och enkel den faktiskt bara behöver vara. Med det hoppas jag kunna visa på något slags avskräckande exempel.
Även om mycket är straight-forward finns det också vissa aspekter som jag har känt har varit lite svårare. Eftersom jag har en så pass okomplicerad verksamhet som konsultverksamhet faktiskt är så svarar jag i princip “Nej” på 90 % av alla frågor i Årsredovisning-onlines formulär när jag ska skapa min årsredovisning. Därmed gick det väldigt fort. Det hade säkert tagit 20 minuter om jag inte hade valt att gå igenom och dubbelkolla alla bokföringsposter som jag har haft under hela året (så att momsen är rätt inrapporterad, att det finns underlag för allting och så vidare). Eftersom jag gjorde det tog det ungefär två timmar för mig att bli klar med hela årsredovisningen.
Dessa poster/rapporter tycker jag personligen har varit/är svåra att förstå mig på och därför vill jag kommentera dem ytterligare:
- Utdelning
I år lyder jag under förenklingsregeln på grund av att jag inte tagit ut tillräckligt mycket lön för att nå upp till huvudregeln. Under 2020 får jag således lyfta en utdelning på 177 100 kronor från mitt bolag till mig privat. Sedan måste jag också skatta 20 % av den utdelningen privat och redovisa det i min privata inkomstdeklaration för 2021 (egentligen som vid vilken utdelning som helst från aktier). Det kluriga här tycker jag har varit att redovisa det här korrekt och att förstå vem (jag som privatperson eller bolaget) som ska betala vad och när samt vad som ska rapporteras var och när. Utdelningen dubbelbeskattas nämligen så tillvida att bolaget även betalar bolagsskatt på vinsten i företaget. Således blir den effektiva skatten som betalas på utdelningen 37,12 %. Jag tror att jag har gjort rätt, men som vanligt tillämpar jag “best effort” och om någon som läser det här inser att jag har gjort fel får du jättegärna underrätta mig om detta. Jag har först gjort en anmälan på verksamt.se om utdelningen och sedan planerar jag att fylla i blankett K10 på Skatteverkets hemsida för att redogöra för utdelningen för mig som privatperson i min inkomstdeklaration för 2021. Skatten på utdelningen misstänker jag ska betalas i samband med att deklarationen är helt färdigräknad (för företagare kan det ta längre tid än för vanliga privatpersoner som oftast får deklarationen innan påsk). Den digitala inkomstdeklarationen 2 för företag öppnar först i februari på Skatteverkets hemsida (enligt Årsredovisning online) så jag planerar att avvakta med bolagsskatten till dess. Således kan jag inte skriva mer om det här nu, utan kan skriva en kompletterande artikel när jag är klar med de här bitarna.
Läs mer om utdelning här:
https://www.revideco.se/312-reglerna-sa-beskattas-du-for-utdelning/
https://www.arsredovisning-online.se/utdelning
https://www.bokio.se/hjalp/bokslut/bokslut/hur-bokfor-jag-utdelning-av-vinst/
- Pension
Pension är också klurigt för oss egenföretagare för det finns nämligen olika upplägg. Jag har faktiskt inte betalat någon pension till mig själv under mitt första år som egenföretagare och det är egentligen av lathet. Jag är intresserad av att skapa en så kallad direktpension till mig själv i mitt bolag (vilken är avdragsgill), men det är någonting som jag kommer att ta tag i nu under mitt andra år som egenföretagare. Jag planerar att skriva en ny artikel om det då. I nuläget har jag alltså enbart allmän pension, vilket underlättar i bokföringen. Det är också ett tips till er som startar egna företag - gör det inte krångligare än vad det behöver vara första året! - Periodiseringsfond
En av de få posterna som jag behövde ändra i Redovisning onlines formulär är just periodiseringsfond. Kvarstoden av vinsten (efter utdelning) vill jag nämligen ha i en så kallad periodiseringsfond. Syftet med periodiseringsfond är att om du gör vinst ett år, men tror att du kanske inte kommer göra vinst ett senare år, så kan du välja att skjuta upp skatten och då alltså slippa använda beskattade medel för utgifter i bolaget det året då du inte gör vinst. Dock får aktiebolag maximalt avsätta 25 % av överskottet i bolaget, vilket Årsredovisning online hjälper dig att fylla i. Det periodiseringsfond innebär är i princip att dessa pengar redovisas annorlunda i bokföringsprogrammet, vilket innebär att du kan skjuta upp beskattningen av dessa pengar till ett senare år. Du kan dock när som helst återföra dessa pengar till beskattning (och exempelvis använda dem som lön). Jag skulle rekommendera alla att använda sig av periodiseringsfond då det är tillämpligt. Det finns lite speciella regler vad gäller återföringen av periodiseringsfonden tillbaka in i bolaget. Läs mer på nedan länk.
Läs mer om periodiseringsfond här:
skatteverket.se/foretag/drivaforetag/foretagsformer/aktiebolag/periodiseringsfond
- Inkomstdeklaration (både för mig som privatperson och för aktiebolaget)
Såväl för dig som privatperson som för ditt aktiebolag behöver du göra inkomstdeklarationer. Som jag dock skrev tidigare så öppnar inte Skatteverkets digitala inkomstdeklarationen 2 för företag förrän i februari så jag kommer avvakta till dess. I årsredovisningspaketet som jag har köpt från Årsredovisning online ingår dock skapandet av dessa filer för mitt företag så jag misstänker att det kommer att bli supersmidigt att skicka in dem när väl anmälan öppnar. Jag får återkomma framöver med hur det går! - Momsrapport
Jag har använt Bokio för att skapa min momsrapport och för att redovisa momsen. Här är en superbra guide:
https://www.bokio.se/hjalp/moms-skatt/moms/hur-fungerar-bokio-momsrapport/
Eftersom jag startade mitt bolag i april och var ledig sex veckor i somras så visste jag att jag troligtvis inte skulle ha en omsättning större än 1 miljon kronor och således rekommenderar Skatteverket mig att redovisa momsen en gång per år, så kallad årsmoms. Nästa år kommer jag eventuellt behöva redovisa kvartalsvis i och med att omsättning kommer att öka till följd av att jag arbetar hela året. När det är så pass lång framförhållning kan momsen komma lite som en chock eftersom det blir väldigt mycket pengar på en gång. Enligt min momsrapport från Bokio behöver jag betala omkring 220 000 kr i moms nu efter årsskiftet, vilket jag såklart har haft i bakhuvudet hela tiden, men det blev ändå lite av en chock.
Läs mer om momsrapportering här:
https://www.speedledger.se/om-bokforing/bokforingstips/grunder-bokforing/arsmoms-vs-kvartalsmoms-vs-manadsmoms/#
De främsta hjälpmedlen (utöver Bokio och Årsredovisning online, som ju är egna företag) är dessa myndighetssidor som också är väldigt värdefulla:
Hoppas att jag har underlättat för er med era årsredovisningar och i er bokföring samt att jag har inspirerat fler till att bli egenföretagare och så kallade “gigare”. Det är fantastiskt roligt och intressant - till och med att göra sin egna årsredovisning! Stort lycka till och hör av er till mig med era frågor :) jag ska försöka hjälpa er så gott jag kan! Jag är också jätteglad om ni har feedback till mig så hör av er till min mailadress om ni vill diskutera detta mer, har synpunkter eller frågor: anna@annaleijon.com
Lycka till & god fortsättning! :)
/Anna Leijon