Coronagåva + julgåva - vad är det som gäller för företagare 2021?


Christmas comes early - or whenever you want - när du är egenföretagare. Skämt å sido, det jag vill poängtera med det är att du får nyttja de skattefria och avdragsgilla gåvorna hela året - det spelar ingen roll när du köpte dem. I år får du dessutom inte bara ge dig själv den sedvanliga julgåvan för 500 kronor på företaget, utan du får också ge den desto generösare “coronagåvan”. Du som företagare får köpa gåvor till dig själv som anställd för 2 500 kr i år och det får vara VAD SOM HELST. Ytterligare ett argument att vara egenföretagare, alltså. Låt oss börja med att konstatera vad det är som gäller för i år.

För frilansare med eget företag eller vilken annan företagare som helst så gäller alltså följande 2021:

Julgåva


Belopp: 500 kr inklusive moms, vilket är skattefritt, avdragsgillt och per anställd.

“Julgåva av mindre värde är skattefri för en anställd enligt 11 kap. 14 § inkomstskattelagen (1999:1229), IL. Beloppet för skattefria julgåvor är fastställt till 500 kronor inklusive moms. I gåvans värde inräknas inte fraktkostnader. Beloppet är ett gränsbelopp vilket innebär att om den anställde får en dyrare gåva ska han eller hon skatta för hela beloppet. Arbetsgivaren ska då betala arbetsgivaravgifter samt dra preliminärskatt på förmånens värde.” (källa)

Coronagåva


Belopp: 2 000 kr inklusive moms, vilket är skattefritt, avdragsgillt och per anställd. Gäller utöver andra skattefria gåvor såsom julgåva. (källa)

“Syftet med Coronagåvan är, enligt regeringen, att stötta svenska företag och stärka den ekonomiska återhämtningen. Det gör man till exempel genom att de anställda får ett presentkort på en lokal restaurang eller butik så att man på så sätt stöttar det lokala näringslivet. ” (källa)


anna-leijon-coronagåva-julgåva

Dessutom räknas styrelsesuppleant som anställd så jag får gåvor för 2 500 kr från ett företag som jag sitter i styrelsen i samtidigt som jag kan ge till dem som sitter i styrelsen till mitt företag också, vilket praktiskt nog är min man. Jag sitter även i min mans styrelse så jag misstänker att han, liksom jag, kommer köpa våra julklappar till varandra för 2 500 kr skattefritt och avdragsgillt till varandra och på varandras företag. (källa)

  • Jag får 2 500 kr av mitt egna företag och ger för 2 500 kr till min man.
  • Min man ger till sig själv för 2 500 kr i sitt egna företag och ger till mig för 2 500 kr.
Jag har fler företag och sitter i fler styrelser, men de är inte lika likvida som våra konsultbolag, men teoretiskt sett hade jag alltså kunnat ge för ännu mer till mig själv.

Således får jag gåvor för minst 5 000 skattefritt och avdragsgillt totalt sett från olika företag i år och det får även min man. Det här är såklart trevligt för mig ur en privatpersons synvinkel, men om vi lyfter blicken tycker jag att det är oerhört märkligt ur ett samhällsperspektiv. Jag är dock inte sen med att nyttja det här för, som för vilken tech-frilansare som helst, är egentligen största utmaningen att FÅ UT pengar ur bolaget på mest effektivt sätt. Det är oftast mindre problem med att FÅ IN pengarna eftersom det just nu är en sådan hejdlös efterfråga på vår kompetens.

När en sådan här möjlighet uppenbarar sig är det knappast någon egenföretagare som tackar nej. Annars betalar vi ju otroligt mycket i skatt för att få ut pengarna ur bolaget som lön. Sedan vet jag inte alls hur större företag, med flera anställda, ställer sig till det här. Om du inte är egenföretagare och anställd, utan “bara” anställd så att säga, är det helt klart någonting som jag tycker att du ska fråga din chef om!

Frågan om konceptet “Coronagåva” specifikt är ett bra styrmedel för att få igång ekonomin igen och om konceptet “julgåva” på företaget generellt är en rimlig regel är inte jag rätt person att uttala mig om, men jag kan i varje fall säga att jag tycker att det är ytterst märkligt. Jag kan tycka att man borde instifta framförallt enklare, tydligare och generella regler som gäller alltid och för alla, och om jag får önska - även generösare regler - istället för att micro-managea på det här sättet, men tack och lov så är inte jag politiker.

Om du också vill bli egenföretagare och frilansare har jag skrivit en guide, Frilansarguiden, som jag tycker att du ska läsa: Frilansarguiden.

Glöm inte bort att nyttja corona- och julgåvan om du är egenföretagare och att fråga om den om du “bara” är anställd (det vill säga inte anställd i ditt egna företag, utan av någon annan). Ha en fantastiskt fin jul oavsett! Läs gärna den här artikeln på Corona-temat också: A small business owner's thoughts in the Corona crisis.


/Anna Leijon


Anna Leijon close up photo

anna leijon's lion logoNEWS LETTER

By subscribing, you will get notified when my next content is published before everyone else.