GRAVID och FÖRETAGARE - ja, det går jättebra att kombinera!


JAG ÄR GRAVID!

På min hemsida publicerar jag mest artiklar och guider inom ämnena frilans, egenföretagande, bokföring, tech, entreprenörskap och så vidare. Det har jag gjort kontinuerligt sedan 2018 och har på så vis blivit den största bloggaren/personliga hemsidan inom just frilans och tech i Sverige. Det är superkul. Många har sagt att jag är en förebild inom egenföretagande och för kvinnor specifikt, vilket såklart är en ära.

anna-leijon-gravid-företagare
Från gravidfotograferingen.

Nu kommer jag ta upp ett helt nytt ämne för mina läsare - nämligen graviditet och att skaffa barn samt hur det går att kombinera med företagandet. Den vanligaste frågan jag får när familj, vänner och bekanta fått reda på att jag är gravid är nämligen “men hur ska det då gå med dina företag?” och “hur fungerar föräldrapenning när man är egenföretagare?”. Skitbra, svarar jag. Några har till och med sagt “men ska du inte bara ta en trygg anställning nu istället?”. Aldrig.

Jag vill skriva om det för att det berör mig (min hemsida är trots allt en blogg) och jag vill också skriva om det för att det är otroligt få som har skrivit om företagande kombinerat med graviditet, varför så få kvinnor driver eget företag (enbart 25% av den totala andelen företagare och riktigt lågt i Sverige jämfört med andra EU-länder ekonomifakta.se) och hur det skiljer sig mellan att vara anställd (av någon annan) och anställd (i sitt egna aktiebolag) när det kommer till just föräldrapenning och graviditet.

Det går dock såklart inte att sticka under stol med att det kommer att bli en utmaning. Många som har varit med i min podcast Techskaparna har barn och har kommenterat på att det är en extra utmaning att driva eget företag, skaffa barn och/eller ha små barn samtidigt. Samtidigt är de alla levande bevis på att det går. Många som vill bli frilansare hör ju av sig till mig och berättar att de inte vågar bli egenföretagare för att de planerar att skaffa barn. De säger “efter föräldraledigheten”. Man hör också ofta talas om kvinnor som, när de planerar att bli gravida eller är gravida, byter jobb till någonting säkrare och mindre krävande, går ned i arbetstid eller kanske måste sjukskriva sig till och med.

anna-leijon-gravid-gravidfotografering-bikini

anna-leijon-gravid-gravidfotografering-bikini-2
Från gravidfotograferingen i vecka 35.

Det är en utmaning att prestera på sin vanliga nivå samtidigt som man försöker bli gravid, är gravid, har småbarn och så vidare. För den/de som ska skaffa barn är ju en trygg ekonomi, stadigt uppehälle och livssituation såklart fördelaktigt och får många en förutsättning innan skaffa barn ens finns på kartan. Alla eftersträvar vi så bra förutsättningar som möjligt får våra små avkommor.

Jag hoppas dock innerligt att individer inte gör avkall på sina drömmar om att starta och driva eget bara för att de vill skaffa barn och vice versa, även om jag misstänker att det ofta händer. Jag misstänker också att det ofta är framförallt kvinnor som ger upp sin dröm om att driva eget till fördel för en trygg anställning och familj.

Personligen har jag alltid haft en lista med mina livsmål i bakhuvudet där både “starta eget bolag” och “skaffa barn” har varit centrala från första början. Mitt budskap är: DU BEHÖVER INTE VÄLJA! Det går alldeles utmärkt att vara egenföretagade och skaffa barn samtidigt - det kräver bara lite ytterligare planering. Tack och lov har Sverige en av de bästa förutsättningarna i världen att få göra just det. Att också driva företag är helt enkelt ytterligare en faktor att ta i beaktning i planeringen när man skaffar barn. Inte bara för kvinnan, utan även för den eventuella medpartnern som man ska skaffa barn tillsammans med, innebär drivandet av eget företag en något annorlunda planering inför barnskaffandet än det hade varit om du hade varit anställd (av någon annan).

Företag, varumärken och organisationer jag driver:

Nog om det. I den här artikeln ville jag mest informera mina läsare om att jag är gravid och dela med mig av vår lycka. Framgent kommer jag skriva mer ingående guider kring exempelvis föräldrapenning kombinerat med egenföretagande. Jag vill guida/hjälpa och kanske bara visa upp/inspirera folk till att DET GÅR BRA att kombinera företagande med att skaffa barn och att du inte behöver välja mellan dem. Håll ut så länge och tack för att du har läst och för att du delar vår graviditetslycka :)

Om du har feedback eller input så får du gärna maila mig på anna@annaleijon.com

/Anna Leijon
Anna Leijon close up photo

anna leijon's lion logoNEWS LETTER

By subscribing, you will get notified when my next content is published before everyone else.